Annons

Lärarbrist hotar när få skaffar leg

Intresset för lärarlyftet är lågt i Borås, högskolans kurser har sökande till knappt hälften av platserna.
Det kan innebära att kommunen riskerar att sakna behöriga lärare om ett par år.
Borås • Publicerad 21 november 2012

Högskolan i Borås har i dagarna fått bekräftat från Skolverket att fyra nya kurser får starta inom ramen för Lärarlyftet till våren. Hittills är mellan 12 och 15 studerande intagna på varje utbildning – det finns plats för 40.

– Vi hade bättre söktryck till våra utbildningar i våras och den här hösten, men nu är det glest. Men eftersom vi fortfarande har gott om platser har vi sagt att vi håller öppet för ansökan till en vecka innan kursstart, säger Gunilla E Magnusson, biträdande prefekt på pedagogiska institutionen i Borås.

Annons

Från 2015 gäller kravet på legitimation för alla lärare, vilket innebär att de måste ha rätt behörighet för de ämnen och årskurser de undervisar i. Enligt beräkningar gjorda av Statskontoret kan så många som hälften av alla lärare idag ha ”fel” behörighet.

Men samtidigt har intresset för Lärarlyftet varit lågt i hela landet – på många lärosäten har kurserna helt fått ställas in. Men det handlar inte om bristande intresse från lärarna, säger Jennie Malm på Borås stads utvecklingsenhet:

– Det handlar om de ekonomiska förutsättningarna. I tidigare lärarlyft fick lärarna 80 procent av lönen när man läste vidare, nu är tilldelningen oerhört låg. Så intresset finns, men lärarna måste kunna kombinera detta med sitt arbete, säger hon.

Gunilla E Magnusson tror att trycket på utbildningarna kommer att öka när 2015 kommer närmare:

– Mer än hälften av alla som har ansökt om lärarlegitimation har ännu inte fått besked om vad som krävs för att de ska få den, och därför väntar de och tänker att de ska ta tag i det senare.

På Högskolan i Borås är Lärarlyftets kurser planerade ända fram till 2015, och Gunilla E Magnusson tror inte att det kommer att finnas utrymme för att starta fler – även om intresset ökar:

– Nej, vi har ju den organisation vi har så jag har svårt att se hur vi skulle kunna starta fler kurser.

Hur många lärare i Borås som riskerar att stå utan legitimation 2015 vet man ännu inte, delvis eftersom det handlar om bedömningar som Skolverket ännu inte gjort.

En grupp som redan är kartlagd är dock lärarna i särskolan, både på grundskolenivå och i gymnasiet. Där kommer det att krävas vidareutbildning för många lärare – i Borås rör det sig om drygt 40 lärare, närmare hälften av alla särskolelärare.

– För den gruppen finns det dessutom väldigt få utbildningsplatser i lärarlyftet. Jag tror att vi i kommunen kommer att få göra en utbildningssatsning, i samverkan med övriga kommuner i Sjuhärad, säger Jennie Malm.

Lärarnas tidning undersökte lärarnas vilja till vidareutbildning och fick följande svar:

Beredd att läsa vidare med tjänstledigt utan lön15 procent

Beredd att läsa vidare på fritiden24 procent

Beredd att läsa vidare med tjänstledigt med lön94 procent

Källa: Lärarnas tidning

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons