Annons

Lång kö för nytt organ

Behovet av organ ökar och kön av patienter som väntar på en transplantation växer. Men hittills i år har färre organtransplantationer utförs, och sjukhusen upptäcker inte alltid de som kan och vill donera.
Borås • Publicerad 30 juli 2012

Under 2011 genomfördes det högsta antalet organtransplantationer någonsin i Sverige, totalt 744 transplantationer. Men enligt en rapport från Socialstyrelsen ser resultatet i år ut att bli sämre.

Under första halvåret förra året dog 73 organdonatorer mot bara 59 under samma period i år. Det är en minskning med 19 procent eller 14 personer.

Annons

Samtidigt fortsätter behovet av organ att öka. Antalet patienter som väntar på en transplantation har sedan början av 2000-talet ökat från 600 till 775 1 april i år.

- En skillnad på 14 organdonatorer har stor betydelse eftersom vi vet att en enda donator kan rädda livet på upp till åtta andra människor, säger Charlotte Möller, utredare för donationsfrågor på Socialstyrelsen.

Ett problem är att de som kan och vill donera inte alltid upptäcks av sjukvården.

Under 2011 hittade landstingen totalt 219 möjliga donatorer, av vilka 143 donerade ett eller flera organ. Det innebär att i snitt 6,6 procent av de 3335 personer som avled inom intensivvården bedömdes som möjliga donatorer.

Men variationerna är stora över landet. Flest donatorer identifierades i storstadslänen Stockholm och Västra Götaland, medan inte en enda möjlig donator identifierades i Blekinge län.

Vid Socialstyrelsen är man bekymrad över det ojämna resultatet.

- Det borde ju vara lika eftersom regelverket är det samma. Men det beror mycket på hur organisationen vid sjukhuset är uppbyggd och hur man arbetar med transplantationsfrågor lokalt. Där man har en organisation för detta, får man bättre resultat, säger Heidi Stensmyren, ordförande Donationsrådet.

Socialstyrelsen planerar därför att ta fram nationella rekommendationer för hur personalen inom hälso- och sjukvården kan arbeta för att hitta fler möjliga donatorer.

- Vår bedömning är också att regelverket bör förtydligas. Signaler vi får från sjukvården är att man uppfattar det som krångligt, säger Heidi Stensmyren.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons