Lämnade banken efter krav på id: "Tänkte att det var ett aprilskämt"

– Jag ilsknade till och lämnade banken.
Borås • Publicerad 22 mars 2010

Det blev reaktionen från Per Vinge, på SBAB:s brev till kunderna om att skicka in en kopia på en godkänd id-handling för att öka bankens kundkännedom.

– Hade brevet kommit några dagar senare, hade jag trott det var ett aprilskämt, säger han.

Nu vill vi se dig på bild! Så här ser vi ut. Hur ser du ut?

Så står det i brevet från bolåneinstitutet SBAB, där man ber alla sina privatkunder att ta en kopia på sitt körkort, pass eller annan godkänd id-handling och skicka in i ett bifogat svarskuvert till banken.

Uppmaningen görs med hänvisning till den nya penningtvättslagen som trädde i kraft 15 mars förra året.

Lagen ska göra det svårare att utnyttja banker och kreditmarknadsföretag för penningtvätt, finansiering av terrorism eller andra former av bedrägeri. Enligt SBAB innebär lagen också ökade krav på kundkännedom och att man kan identifiera alla sina kunder, genom e-legitimation eller kopia på id-handling.

Men Per Vinge i Tärby tycker bankens begäran är märklig.

– Jag tycker det är att gå för långt. Krediten har jag ju fått en gång. Jag har inte lust att kopiera mitt pass med personnummer och allt och skicka det i ett färdigfrankerat kuvert. Hur säkert är det? Först måste jag ju kolla att avsändaren är rätt, säger han och saknar även en förklaring till SBAB:s begäran.

I stället för att ta en kopia på passet, valde Per Vinge att lösa det han hade kvar av lånet och säga upp sig som kund hos SBAB.

– Jag blev sur, och jag utgår från att det är fler än jag som reagerat, säger han.

Enligt Karin Strand, pressansvarig vid SBAB, måste banken ha de här id-uppgifterna.

– Vi har kunduppgifter sedan tidigare, men måste dock komplettera kundens handlingar med en kopia på id-handling eller legitimation för att uppfylla de nya lagkraven för god kundkännedom, säger hon.

SBAB har fått många frågor kring brevet, bekräftar Karin Strand.

– Frågorna har framför allt rört den nya lagen och att man velat försäkra sig om att det är SBAB som är avsändare av utskicket.

Bankerna resonerar olika

För att förhindra penningtvätt har det införts regler om åtgärder i ett stort antal länder världen över. Den svenska lagen grundar sig på EU:s tredje penningtvättsdirektiv, som innebär att exempelvis banker, fastighetsmäklare, revisorer och finansiella institut inom EU är skyldiga att vidta åtgärder för att förhindra att den egna verksamheten utnyttjas för penningtvätt.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.