Kvinna döms efter "cyniska" äldrestölder

Borås Artikeln publicerades

Kvinnan var i flera års tid på stöldturné i matbutiker runt om i landet – där ibland Borås.

Offren var alltid utsatta äldre människor.

Länge höll hon sig undan – men efter en internationell efterlysning greps kvinnan nyligen i utlandet och döms nu till tre års fängelse.

Den 24-åriga kvinnan begick de fräcka äldrestölderna tillsammans med en annan kvinna i 20-årsåldern som dömdes för samma brott och till ett lika långt fängelsestraff tidigare i år.

Kumpanerna efterlystes internationellt av åklagare i höstas efter hela 15 grova stölder mot äldre i matbutiker runt om i Sverige. Deras stöldturné sträckte sig även utanför landets gränser.

Den tidigare dömda kvinnan greps och dömdes för brott i Finland i höstas innan hon fördes till Sverige där hon alltså dömdes för sin delaktighet i stöldturnén.

Den nu dömda 24-åriga kvinnan fördes nyligen till Sverige från Spanien där lokal polis kunde känna igen henne tack vare den svenska åklagarens internationella efterlysning.

BT har tidigare berättat om stölden på Ica City centrum på Allégatan. Kvinnorna valde noga ut sitt offer – en äldre rörelsehindrad dam. Den ena kvinnan uppehöll offret medan den andra passade på att stjäla hennes plånbok. De tog sig sedan till en uttagsautomat där de misslyckades med att ta ut pengar från damens konto.

De övriga 14 stölder kvinnorna dömts för genomfördes på liknande sätt.

– De har arbetat väldigt cyniskt och enbart valt utsatta svaga människor som offer, säger kammaråklagare Johan Fröjelin.

I åtalet rörande Boråsstölden omnämns brottet vara av "särskilt farlig art".

– Deras gärningar är större än rubriceringarna, de är ett samhällsproblem. Effekten av att rikta in sig på den här svaga gruppen i samhället leder till att vissa äldre i värsta fall inte vågar gå utanför dörren, fortsätter Johan Fröjelin.

Den 24-åriga kvinnan som nu dömts erkände samtliga gärningar som förutom 15 grova stölder innefattade ett försök till grov stöld, två fall av grovt bedrägeri samt ett försök till detsamma.

Under rättegången påstod kvinnan att hon tvingades genomföra stölderna för att kunna finansiera sin sjuka svärmors operation.

Förutom det treåriga fängelsestraffet döms hon att tillsammans med sin kumpan betala drygt 18 000 kronor i skadestånd. Hon ska även utvisas ur landet utan möjlighet att återvända under tio års tid.