Kunskapslyft för outbildade barnskötare

Till hösten kan kursen för outbildade barnskötare bli verklighet.
Borås • Publicerad 17 mars 2008

– Det är en bra satsning och vi måste höja kompetensen, säger Christina Josefsson.

BT har tidigare berättat att det finns närmare 100 outbildade barnskötare som har fast anställning på förskolor. Kommunen har nu tagit fram ett förslag till en skräddarsydd vuxenutbildning.

Tanken är att utbildningen startar till hösten och att 60 personer går den under hösten och nästa år. Innehållet i kursen handlar bland annat om utemiljö för barn, aktuell forskning, dokumentation och kommunikation.

– De som går utbildningen får en högre kompetens, men de får inte samma behörighet som barnskötare på gymnasienivå, säger Christina Josefsson, verksamhetssamordningschef inom skola och barnomsorg i Borås.

Barnskötarna som ska gå utbildningen gör det på heltid under fyra veckor.

Vissa av de outbildade barnskötarna har endast grundskolan i bagaget. Barnomsorgsansvariga i varje kommundel ska nu plocka ut vilka som får gå utbildningen.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.