GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturskolan växer – ny satsning på Norrby

Efter en satsning på Hässleholmen förra året, kommer man från och med senare i höst kunna delta i Kulturskolans aktiviteter också på Norrby. Rekrytering av en kulturpedagog är i full gång och verksamheten startar så fort alla detaljer finns på plats.
Norrby • Publicerad 13 augusti 2022
Senare i höst kommer Kulturskolans verksamhet att finnas också på Norrbyhuset.
Senare i höst kommer Kulturskolans verksamhet att finnas också på Norrbyhuset.Foto: Jan Pettersson

Per Gusténius är enhetschef på Norrbyhuset i Borås och för honom var det en självklarhet att tacka ja till en samverkan mellan Kulturskolan och Norrbyhuset.

– Det är mycket glädjande att kunna göra detta och erbjuda ytterligare aktiviteter på Norrbyhuset, säger Per Gusténius.

Per Gusténius, enhetschef på Norrbyhuset, ser fram emot samarbetet med kulturskolan. – Det är kul att kunna erbjuda ytterligare en aktivitet till våra besökare.
Per Gusténius, enhetschef på Norrbyhuset, ser fram emot samarbetet med kulturskolan. – Det är kul att kunna erbjuda ytterligare en aktivitet till våra besökare.Foto: Jan Pettersson

Kulturskolan i Borås finns idag på tre ställen, i Simonsland, Hässlehuset och Musikens Hus i Fristad. Nu kommer det alltså även finnas i Norrbyhuset.

– Ja, så är det men det kommer inte riktigt att vara samma upplägg som på Hässleholmen. Vi har inte tillräckligt stora lokaler för att Kulturskolan ska kunna flytta in på heltid tyvärr, säger Per Gusténius.

Målet är istället att Kulturskolans pedagoger ska finnas i Norrbyhuset på fasta dagar och tider så att besökarna kan planera och få till en kontinuitet i sitt kulturutövande.

FN:s Barnkonvention som är lag i Sverige säger att alla barn oavsett kön, ålder eller funktionsnedsättning har rätt till en meningsfull fritid. Var man bor ska inte heller behöva påverka ungas fritidsutövande, vare sig om man bor i ett socioekonomiskt utsatt område eller på landsbygden.

Idag erbjuder Borås Kulturskola kurser i konstnärliga ämnen för alla barn och ungdomar i Borås. Undervisningen erbjuds också på vissa grundskolor i kommunen och på sikt finns planer att utöka sin verksamhet till landsbygden.

Kulturskolan finns sedan några år tillbaka i nya lokaler på Simonsland. Bild: Anna Sigge
Kulturskolan finns sedan några år tillbaka i nya lokaler på Simonsland. Bild: Anna Sigge

Frida Uneback Malm är verksamhetschef för Borås Kulturskola och hon säger att Kulturskolan arbetar aktivt med att finna nya arbetsformer vilket innebär att de är öppna för förslag kring olika slags samverkan.

– Allting behöver inte vara lärarlett, utan ungdomarna kan själva nyttja våra lokaler efter att ha fått en introduktion och några dagar i veckan så finns våra kulturpedagoger på plats för att möta ungdomarna, säger Frida Uneback Malm.

Idag har Kulturskolan bland annat verksamhet vid åtta filialskolor runt om i Borås i samverkan med grundskoleförvaltningen. Dessa skolor ligger i socioekonomiskt utsatta områden. Verksamheten sker inte på skoltid utan i direkt anslutning till skoldagens slut. Det är gratis för barnen att delta i verksamheten och de väljer själva vad de vill göra under tiden.

– Det ser lika olika ut, vissa skolor är mer inriktade på gruppaktiviteter som dans och sång, andra på mindre grupper som blås och stråk, säger Frida Uneback Malm.

Hon poängterar också att anmälningsblanketterna till Kulturskolan finns på de sju mest talade språken i Borås. Detta bland annat för att vara mer tillgängliga för föräldrar som inte har så bra språkkunskaper i svenska.

– Vi vill verkligen jobba med de här frågorna och det måste få ta tid, men det handlar om att ha kultur som medel för att nå barn och unga, det är jätteviktiga frågor för oss, säger Frida Uneback Malm.

Kulturskolefilialer

Kulturskolan finns på följande skolor i Borås:

Hestra Midgårdskolan, Byttorpskolan, Särlaskolan, Erikslundskolan, Sjöboskolan, Fjärdingskolan, Ekarängskolan och Bodaskolan.

Det är gratis för alla elever att delta i Kulturskolans aktiviteter i skolan. Verksamheten sker inte på skoltid, utan i direkt anslutning till skolans slut.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.