Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krönika om Ebba Buschs klädsel väcker starka reaktioner

En BT-krönika om Ebba Buschs klädval under partiledardebatten har väckt mycket starka reaktioner.
– Det här gör mig så arg, twittrar kulturminister Amanda Lind.
Fem kostymer – och en klänning: Annie Lööf, Nyamko Sabuni, Ebba Busch, Nooshi Dadgostar, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson i partiledardebatt i SVT.
Fem kostymer – och en klänning: Annie Lööf, Nyamko Sabuni, Ebba Busch, Nooshi Dadgostar, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson i partiledardebatt i SVT.
Foto: SVT AGENDA

Sociala medier översvämmades av hundratals upprörda kommentarer efter Boel Ulfsdotters krönika i tisdagens BT.

Hon anser att Ebba Buschs vita klänning var tydligt sexualiserande istället för att ge bilden av en intellektuell kvinna.

” Jag kan inte ha varit den enda som omedelbart reagerade på skillnaden i klädsel mellan hennes vita, 1950-talsinpirerade, holkärmade cocktail-klänning och hennes kavajklädda kvinnliga kollegor. Varför? Jo, därför att det visuella intrycket av Busch rimmade dåligt med ett arbetsmöte trots att en TV-utsänd partiledardebatt är just ett sådant. Hennes klädval gav istället intryck av att hon just ställt ned champagneglaset och bara tillfälligt deltog i diskussionerna. Egentligen var hon på fest”, skriver hon.

Johan Ingerö, policyansvarig i kristdemokraternas partiledarstab, rasade på Twitter: ”Boel Ulfsdotter, du är bortom all smak och hyfs. Dra något gammalt över dig”.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi tog också avstånd: ”Vi tycker olika om mycket, men det har att göra med den politik hon driver, inget annat.”

Busch själv kommenterade texten i ett långt inlägg på Instagram där hon tog upp tidigare tillfällen då hennes yttre hade kommenterats. ”Jag hoppas att vi slipper den här typen av objektifiering av kompetenta kvinnliga politiker framöver”, skriver hon.

Lokala politiker som kristdemokraten Niklas Arvidsson samt moderaterna Annette Carlson och Dennis Jernkrook reagerade också.

– Är det något som inte ger bilden av en intellektuell kvinna är det väl ändå Boel Ulfsdotters krönika? Snacka om lågvattenmärke, skriver Jernkrook på Facebook.

Krönikan blev även föremål för artiklar i flera tidningar.

Varför publicerade Borås Tidning den här krönikan?

– Jag tycker man måste kunna föra en diskussion om att kläder sänder signaler, även om det handlar om en kvinna. Sen ska man givetvis vara försiktig och tänka igenom i vilket sammanhang man gör det och hur man gör det, i det här fallet tycker jag det fungerade, annars hade jag inte publicerat krönikan. Men visst förstår jag att krönikan kan uppfattas som provocerande och väcka starka känslor, säger chefredaktör Stefan Eklund.

Boel Ulfsdotter resonerade bland annat om hur en hög politikers klädsel kan tänkas tolkas, både utifrån ett historiskt och politiskt perspektiv.

– Jag ser inget konstigt i det, tvärtom finner jag resonemanget intressant. Det är naivt att tro att inte politiker väljer sina kläder med tanke på vilken signalverkan de ger. Kanske är det något som borde diskuteras oftare, säger Stefan Eklund.

Han poängterar dock att åsikter som uttrycks i krönikor är skribentens egna, inte BT:s.

– Tanken är inte att alla ska hålla med om det som framförs i dem, snarare ser vi det som positivt om de väcker diskussioner.

Läs mer