Krönika: Borås är den enda Stan – i min värld...

Stan – för mig har det alltid varit självklart.
Borås • Publicerad 18 oktober 2014

Som riktigt liten var min bestämda uppfattning att den där stora byn med många affärer som det var så långt att åka till hade två namn – Borås och Stan.

De få gånger man åkte till stan var lika med äventyr – och alltid samma förmaning att hålla sig tätt intill mammas kjoltyg – det var lätt att komma bort i det här gyttret av hus, butiker och varuhus.

Har vaga minnen om att mamma faktiskt tog hand om en förtvivlad gråtande pojke som kommit bort i centrum, honom lämnade vi in till polisen, som på den tiden höll till ?i Rådhuset.

Och mammas väninna som flyttat från Fritsla till Borås, ja – hon hette kort och gott Gittan i Stan.

Länge var allt frid och fröjd. Först i samband med de inledande dejterna med blivande frun uppstod förvecklingar.

Hon är från Bohus-Björkö. Och när hon sa stan, menade hon – hör och häpna – Göteborg!

Hallå? Skulle det där stället på västkusten sticka upp och lägga beslag på epitetet stan? Aldrig, det har ju Borås ensamrätt på. Så har det varit i alla (mina) tider.

Lite surmulet tvingades jag, trots framläggande av många fakta och bevis på att Borås är stan, ge upp. Därför har vi två stan i vår familj.

Borås är verkligen stan i ordets fina bemärkelse. Vilket märkts inte minst senaste veckan, vi har fått en egen kärleksbro, likt Paris och Florens. I Borås gäller Parkspången, där par lovar varandra evig trohet genom att hänga upp kärlekslås och kasta nyckeln ?i Viskan.

Som en av Sveriges första städer ska Borås likt England och Irland introducera Purple Flag. Lila flaggan är en symbol för en säker och attraktiv stad med hög kvalitet, kvälls- och nattetid. Förs-ta möte hölls i onsdags. Inbjudna var organisationer, företag och personer med koppling till kvällslivet i Borås stadskärna.

Kanske dags att i samma veva ta patent på benämningen stan?

Magnus P-J Larsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.