Annons

Krockkuddetjuvar härjar i Sjuhärad – svårt för bilägare att skydda sig

Polisen varnar för krockkuddestölder i Sjuhärad.
Borås • Publicerad 29 maj 2008

Krockkuddar är attraktivt att stjäla ur moderna bilar. Var femte krockkuddestöld under de senaste åtta månaderna inträffade i Polisområde 2 där Södra och Mellersta Älvsborg ingår. Totalt känner polisen till 340 stölder av krockkuddar i Västra Götaland under samma period.

I Sjuhäradsområdet är det framför allt Svenljunga, Tranemo och Herrljunga som varit värst drabbade under de senaste månaderna. Men även i Borås och Ulricehamn har det förekommit enstaka stölder.

Annons

Särskilt utsatta bilmärken är Volkswagen, BMW, Mercedes och Volvo. Stölderna går mycket snabbt och sker under småtimmarna i bostadsområden. Reparationskostnaderna för de drabbade bilägarna kan bli mycket höga: omkring 30 000 kronor.

Polisen tror att de stulna krockkuddarna smugglas ut ur landet till baltiska länder. Dessutom finns det en polsk hemsida där det går att hitta tusentals krockkuddar till salu – krockkuddar som polisen misstänker härrör från bland annat svenska bilar. Till exempel går det att få tag på en rattkrockkudde till en Volvo V70 för cirka 1500 kronor.

De här stölderna är besvärliga för polisen att bekämpa eftersom tjuvarna verkar röra sig över ett stort område och det inte går att förutse var de ska slå till nästa gång.

Så skyddar du dig bäst, enligt polisen:

Lås in bilen i garage

SSF-godkänd stöldmärkning av krockkudde (dvs en stöldmärkning framtagen av SBM Fordonsmärkning AB)

Niclas Sennerteg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons