Kritiserade ordningsomdömen avskaffas i Borås
De skriftliga ordningsomdömena tas nu bort, efter ett beslut av politikerna i utbildningsnämnden. Sedan 2007 har regeln varit att alla gymnasieelever ska ha ett skriftligt ordningsomdöme.
– Blanketten är borta, säger utbildningschefen Anders Waldau.
I Borås kommer man istället att ta upp hur skolans ordningsregler följs vid utvecklingssamtal varje termin.
Motivet till att de skriftliga omdömena försvinner är att skollagen nu har förändrats och att i den finns skrivningar om ordningsregler, disciplinära åtgärder, information till föräldrar och skriftliga varningar.
– Vi tycker att det står så tydligt om detta i den nya skollagen att vi i Borås inte längre behöver reglera det, säger utbildningsnämndens ordförande Anna Svalander (FP).
Att de skriftliga omdömena nu försvinner ser hon inte som en eftergift till kritikerna. Istället menar hon att nu följer resten av Sverige den väg Borås slog in på för flera år sedan.
Men ordningsomdömena som har funnits i Borås har hanterats olika på olika skolor. Och omdömena verkar inte vara något som varit allmänt känt bland gymnasieeleverna.
– Jag vet att vissa lärare var väldigt mycket emot skriftliga ordningsomdömen och hade svårt att acceptera det. Men det var egentligen tjänstefel, man måste följa reglerna.
Och Svalander anser att beslutet har haft betydelse.
– Vi har sett att den otillåtna frånvaron har sjunkit och eleverna har högre studieresultat. Men det beror inte bara på ordningsomdömena, utan på hela paketet. Vi satte fokus på att om man valt att gå gymnasiet så är det viktigt att vara på plats och att följa reglerna.
Efter beslutet i en enig utbildningsnämnd 2007 ångrade sig S och var tillsammans med MP och V emot omdömena.
– Vi tycker det är bra att ordningsfrågan tas upp samtal istället för att det sätts på pränt, säger nu vice ordförande Per Carlsson (S).
Han menar att samtal med enskilda elever då det behövs är vettigare än att iscensätta det han kallar en byråkratisk ordning.
– Jag ser det som en reträtt från de borgerligas sida. Ordningsomdömena blev väldigt mycket symbolpolitik och en formalistisk hantering av en fråga som lärarna inte upplevde varit ett direkt problem.
En rundringning BT gjort till skolledare på fyra av Borås kommunala gymnasieskolor visar att ingen förväntar sig att ordningen på skolan kommer att försämras när politikerna nu tar bort de skriftliga omdömena.
Detta har hänt
I augusti 2007 inför en enig utbildningsnämnd skriftliga omdömen. V:s representant är bara ersättare och kan inte rösta nej, men protesterar i ett särskilt yttrande. Omdömena skulle sätta stopp för skolket och leda till bättre betyg.
Senare på hösten ville S, MP och V ta bort de skriftliga omdömena.
I oktober 2007 organiserade eleverna på Bäckäng en dags skolstrejk i Borås mot omdömena.
2010 visar BT:s granskning hur olika villkor gäller när ordningsomdömena delas ut. På en termin delade Bäckäng ut 10 omdömen med anmärkningar och Viskastrand 12. Sven Erikson delade ut 77, Almås 148 och Tullen 73.
Vid höstterminens start 2011 tas bestämmelsen om skriftliga ordningsomdömen till alla bort i Borås.