– Tomma emballage, lastpallar lutade mot väggen, bilar som står parkerade nära huskroppen.
Borås • Publicerad 21 augusti 2008
Peder Claesson är kritisk till att det står träpallar och tomma embalage lutade mot huskroppen. - Det finns en uppenbar brandrisk när det ser ut så här, säger han.
Peder Claesson är kritisk till att det står träpallar och tomma embalage lutade mot huskroppen. - Det finns en uppenbar brandrisk när det ser ut så här, säger han.Foto: Jan Pettersson
Här började det. Foto: Jan Pettersson
Här började det. Foto: Jan PetterssonFoto: Jan Pettersson
Peder Claesson är kritisk till att det står träpallar och tomma embalage lutade mot huskroppen. ? Det finns en uppenbar brandrisk när det ser ut så här, säger han. Foto: Jan Pettersson
Peder Claesson är kritisk till att det står träpallar och tomma embalage lutade mot huskroppen. ? Det finns en uppenbar brandrisk när det ser ut så här, säger han. Foto: Jan PetterssonFoto: Jan Pettersson

Så här får det inte se ut. Det har jag påtalat för hyresvärden vid ett flertal tillfällen innan branden.

Så säger Peder Claesson som som driver Claesson Konsult och Värdering AB tillammans med sin bror Michael i industribyggnaden på Hulta som eldhärjades svårt i måndags.

– Hade bilen inte stått så nära väggen som den gjorde så hade det aldrig börjat brinna i huskroppen, säger han.

Peder Claessons kritik mot hyresvärden är hård. Han har vid ett flertal tillfällen innan branden påtalat både för den nuvarande hyresvärden och tidigare hyresvärdar att det finns en uppenbar brandrisk med att bilar står parkerade nära husväggar och att det ligger tomma emballage och står lastpallar lutade mot huset.

– Jag vill vara noga med att det är inte hyresgästerna som jag kritiserar utan hyresvärden, säger Peder Claesson.

Han menar att ansvaret för att skräpet rensas bort ligger på hyresvärden och att det är dennes uppgift att påtala för hyresgästerna att de ska forsla bort skräp och annat brännbart material intill huset.

Christer Ekelund som är marknadschef och pressansvarig hos ISS Facility Services AB, som förvaltar byggnaden åt Keops IX Väst AB, ställer sig frågande till kritiken.

– Bilar som står parkerade nära en husvägg är inget ovanligt. Så här ser det ju ut överallt, men om det är det som bidragit till branden kan jag inte uttala mig om. Den utredning som görs får visa om vi som hyresvärdar har varit oaktsamma, säger han och hänvisar till polisens och räddningtjänstens efterföljande arbete.

Chefen för räddningstjänsten i Borås, Kjell Wahlbeck, håller delvis med om kritiken som framförs av Peder Claesson.

– När vi gör en brandsyn påtalar vi alltid om det står tomma emballage eller containrar nära en byggnad. Allt sådant ska flyttas ut från huskroppen. Bilar som parkeras nära ett hus har vi inga synpunkter på, säger han.

Wahlbeck påpekar dock att den aktuella fastigheten inte varit föremål för några anmärkningar från räddningtjänstens sida.

– Jag var själv på plats efter branden och såg då inget som jag hade att anmärka på. Det såg ut att vara bra ordning, säger han.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.