I dag inleds den kristna rörelsen Oas möte i Boråshallen med flera tusen deltagare.
Borås • Publicerad 22 juli 2008
Jan Hallqvist, samordnare för Oas-mötet.
Jan Hallqvist, samordnare för Oas-mötet.Foto: Bengt Lagerstedt

150 entusiastiska medarbetare har förvandlat Boråshallen till ett tempel för såväl ljudlig som mer lågmäld lovprisning.

I går ordnades de sista detaljerna med ljudanläggning, bildskärm, scenbygge, utsmyckning, logering, utspisningsdetalj, logistik, mötesservice och mycket annat. Det händer något i de flesta utrymmena i den stora byggnaden.

Den största lokalen, A-hallen, blir huvudarena och får plats för cirka 2?500 besökare. En stor scen med Oas-rörelsens traditionella, färgglada bildväv som fond, har byggts i ena änden.

I B-hallen hålls ungdomarnas och barnens aktiviteter och i C-hallen ordnas barnpassning så att småbarnsföräldrar kan delta mer obehindrat.

– Jag har sällan varit chef för ett så otroligt entusiastiskt och arbetsvilligt gäng, säger Jan Hallquist, huvudansvarige för evenemanget. Här finns många som sammanlagt lagt ned tusentals ideella arbetstimmar.

Just i detsamma kommer funktionärerna i den så kallade mötesbyrån förbi med 18-åriga Johanna Carlsson i spetsen för att kolla rutinerna en sista gång.

Den här gruppen bemannar receptionen under de fem mötesdagarna och har naturligtvis en viktig serviceuppgift för att lotsa tusentals besökare rätt.

– Vi hade vårt första planeringsmöte i oktober. Och nu i vår tog jag studenten, så visst har det varit mycket för min del. Men vi är ju en grupp och fördelar arbetsuppgifterna mellan oss, säger Johanna Carlsson om sitt ansvarsfulla uppdrag.

Hon är engagerad i Caroliikyrkan sedan flera år och ska till hösten jobba som vikarierade barn- och ungdomsledare i Toarps församling.

Oas är en fristående förnyelserörelse med ursprung i just Svenska kyrkan. Den betonar och vill lyfta fram den mer utlevande andliga och bekännande aspekten av troslivet.

– Vi vill peka på bredden och helheten i det kristna livet, den helige ande glöms ofta bort, säger Jan Hallquist.

Han betonar att mötet samlar allt från pingstevangelister till självaste påvens predikant, huvudtalaren Raniero Cantalemessa från Vatikanstaten.

Inom Svenska kyrkan i Borås finns dock tydliga motsättningar beträffande Oas-arrangemangen.

De så kallade helandegudstjänsterna, där präster, förbedjare och läkare medverkar och sjuka har möjlighet att låta sig bli föremål för andlig omsorg, har flyttats från Carolikyrkan till Lutherska Missionskyrkan.

Inom Caroliförsamlingen uttrycktes obehag inför tanken på gudstjänster med denna inriktning, och Oas-rörelsen vek sig genast.

– Ingen i Borås ska behöva känna obehag inför något vi gör, det har vi tydligt klargjort, säger Jan Hallquist.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.