Kriminell hantverkare åtalas för grovt bedrägeri med ROT

Mannen från Boråsområdet drev byggfirmor och misstänks ha bluffat med ROT-avdrag så att Skatteverket betalade ut nära 600 000 kronor till honom. Nu åtalas han för grovt bedrägeri.
Borås • Publicerad 15 januari 2013

I tio fall handlar det om utbetalningar för arbeten som inte ens utförts och i några fall påstod sig mannen felaktigt påstått ha utfört ROT-arbeten för högre belopp än de var i verkligheten.

BT har tidigare berättat om 31-åringen som bodde i Borås när utredningen mot honom började, fast nu är skriven på en adress i Bollebygds kommun.

– Han skickade in påhittade eller saltade ansökningar för ROT och har erkänt. Han har väl inte varit helt ensam om allt detta men vill inte nämna andra som har varit med, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.

31-åringen är många gånger dömd för narkotikabrott, hot, misshandel och andra brott. I samband med en rättegång för några år sedan kom det fram att han hade startat en firma i byggbranschen och hade brutit med sitt kriminella liv. Han såg ljust på framtiden, enligt egen uppgift.

Men det är affärerna i den firman och ett annat bolag som nu lett till åtalet för grovt bedrägeri. Och hans byggfirma har gått i konkurs.

ROT-avdrag innebär att fastighetsägare som lejer hantverkare får skattereduktion på arbetskostnaden och hantverkaren ansöker hos Skatteverket om att få ut avdragna belopp.

31-åringen misstänks ha bluffat till sig 430 000 kronor för arbeten som inte ens utförts och närmare 150 000 kronor för jobb där han påstod att kostnaderna varit mycket högre än de egentligen varit.

I julas greps mannen som misstänkt för misshandel, olaga hot och andra brott mot en tidigare flickvän i Borås. Det ledde till att han häktades under mellandagarna och i dag åtalas han även för brotten mot kvinnan.

Chefsåklagare Urban Svenkvist anser att bluffarna med ROT är grovt bedrägeri eftersom de är systematiska och avser stora belopp.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.