Kriminalvårdschefen om turbulensen
– Det kan finnas många olika förklaringar till det, säger kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén.
I går föreläste den före detta polisen och nuvarande generaldirektören för kriminalvården, Lars Nylén, på Högskolan i Borås.
Han berättade att han anställdes som generaldirektör år 2004, efter en rad spektakulära rymningar och andra problem inom verksamheten. Alltså hade han ett tydligt uppdrag att förändra.
Det är just dessa förändringar som kan vara en del av orsaken till de många problemen och motsättningarna mellan personal och ledning på anstalten i Borås.
– Bland annat genomgick vi en enmyndighetsreform år 2006, samtidigt som det har varit stora utmaningar med bland annat sparkrav och platsbrist, säger Lars Nylén.
Han tillägger också att kriminalvården har fått ett tuffare klientel att handskas med under de senare åren, med grova organiserade brottslingar.
– Allt det här påverkar naturligtvis anstaltsmiljön, säger han.
Enligt Lars Nylén kan en av förklaringarna till den höga personalomsättningen i Borås och Västsverige, vara att vårdarna har haft svårt att hänga med i, och förstå, förändringarna. Men han lägger också en del av skulden på cheferna.
– Här har ledarskapet naturligtvis en stor betydelse.
Lars Nylén talade också om att det inte bara är i Borås, utan i hela landet som kriminalvården genomgått stora förändringar. Kriminalvården har lagt ner ett omfattande arbete på att kartlägga kompetensen bland vårdarna och på att vidareutbilda de som behöver vidareutbildning.
– Några månader in på nästa år tror jag vi kan säga att vi är klara med det arbetet.
Dessutom har han arbetat hårt med att försöka lösa problemen med platsbrist och för låg säkerhet.
– Det är viktigt att komma ihåg att all säkerhet börjar med personalens attityder.
Detta har hänt:
29/12 2005: BT rapporterar om att Boråsanstalten finns med på landets tio-i-topplista över de fängelser med högst beläggning. Både intagna och personal klagar över förhållandena.
27/12 2006: En fånge JO-anmäler anstalten för att han inte anser sig fått den vård han har rätt till.
27/5 2006: Huvudskyddsombudet klagar hos arbetsmijlöverket på den tuffa arbetssituationen. Han säger att många mår dåligt på grund av besparingar.
23/8 2006: BT rapporterar om att stora delar av personalen är sjukskriven, tagit tjänstledigt eller sagt upp sig på grund av arbetssituationen på anstalten. ”De intagna behandlas som djur”, säger en av vårdarna.
24/8 2006: Ledningen och personalen håller ett möte. Där framkommer bland annat att personalen efterlyser bättre information från ledningen.
24/8 2006: Fångar på anstalten hävdar att rädsla för replissarier vågar varken intagna eller personal öppet kritisera anstaltsmiljön.
26/8 2006: Lennart palmgren, chef för kriminalvården i Västsverige svarar på kritiken från personalen, som han upplever som orättvis. ”En del har svårt att rätta sig i leden”, kommenterar han det hela.
3/12 2007: Seko-representanter kritiserar Boråsanstaltens ledning för dålig personalpolitik efter ett antal omplaceringar.
14/2 2008: En vikarierande vårdare tvingas sluta sedan det framkommit att hans föräldrar är dömda för brott. Detta upprör stora delar av personalen.