Kranvatten ersätter flaskvatten

Ta bort vattnet på flaska och servera kranvatten vid kommunens sammanträden.
Nu får vänsterpartisten Ida Legnemark gehör för sitt förslag.
Borås • Publicerad 3 januari 2008
Vänsterpartisten Ida Legnemark får delvis gehör för sitt förslag om att ersätta flaskvatten med kranvatten vid kommunala sammanträden.
Vänsterpartisten Ida Legnemark får delvis gehör för sitt förslag om att ersätta flaskvatten med kranvatten vid kommunala sammanträden.Foto: 

Kommunstyrelsen föreslås rekommendera de kommunala nämnderna, bolagen och förvaltningarna att i fortsättningen servera kranvatten i stället för vatten på flaska vid sammanträden.

I början av november lämnade Ida Legnemark sin motion till kommunfullmäktige och hon tycker det är jättebra att hon så snabbt får svar.

I sin motion pekar Ida Legnemark på att flaskvatten är dyrt, miljöskadligt och av varierande kvalitet. Genom att servera isvatten i stället för vatten på butelj skulle Borås kunna bli ett föredöme.

Priserna på buteljerat vatten ligger ofta över tio kronor per liter medan det kommunala kranvattnet kostar ett till två öre per liter.

Kommunstyrelsen säger i sitt förslag att man har samma uppfattning som Ida Legnemark. Kommunalt vatten håller samma kvalitet som buteljerat flaskvatten och är bättre att servera utifrån miljöhänsyn. Därför rekommenderas att kranvatten serveras vid sammanträden.

– Det hade ju varit ännu roligare om man sagt ja till motionen, säger Ida Legnemark. Men jag kan förstå svaret, att kommunstyrelsen måste lämna avgörandet till varje nämnd.

Ida Legnemark menar att man har allt att vinna på att välja kranvatten i stället för flaskvatten. Man sparar både ekonomi och miljö och kanske får man människor att tänka till.

Att gå över från flaskvatten till kranvatten räcker inte för att rädda miljön, men Ida Legnemark ser beslutet som ett steg i rätt riktning.

– Vi vet att flaskvatten och transporter av flaskvatten bidrar till miljöförstöringen. Men man kan inte nöja sig med det här, utan vi måste göra fler saker.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.