Annons

Kråkeredsbranden övervakas hela dagen

Fortfarande under dagen i dag måste skogen i Kråkered kontrolleras.
Borås • Publicerad 12 maj 2008
Foto: Lars-Åke Green

Fem brandmän har bevakat skogsbranden i Kråkered under natten. De har kunnat lämna platsen under morgonen, men översiktsbevakningen fortsätter enligt inre befälet i Borås. Kontrollen görs av brandflyget, av folk från markägaren Borås stad och av räddningstjänstens personal som är där och samlar ihop utrustning från släckningsarbetet.

Översiktsbevakningen kommer att fortsätta åtminstone i dag, men branden verkar vara helt släckt.

Annons

– Det har varit kallt och fuktigt under natten, vilket är bra, säger Claes-Otto Åkesson, inre befäl vid räddningstjänsten.

25 brandmän

Det är ett område i Älmås naturreservat som fattade eld i går eftermiddag. Några privatpersoner larmade brandkåren efter att ha sett rök från skogen.

Vid 16.30-tiden var släckningsarbetet igång på allvar i den svårframkomliga terrängen. Brandområdet ligger en kilometer från närmaste farbara väg och brandmännen tvingades till en början släpa fram brandslangar på egen hand innan bandvagnar anlände som underlättade arbetet.

Räddningsstyrkor från Borås, Ulricehamn, Vegby och Länghem deltog i släckningen, som mest 25 man.

Från början var branden begränsad till ett område på 200 meter i diameter, men hade på kort tid utvidgats till åtminstone 500 meter.

– Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket som brinner. Men det är tur att det finns mycket grönt och sur mark här och där, säger brandmannen Fredrik Iwarson. En skogsbrand är en brandmans mardröm.

Brandflyget bevakade brandområdet från luften.

Eldningsförbud i hela Sjuhärad

Södra Älvsborgs räddningstjänst utfärdar nu en extra varning.

Det råder totalt eldningsförbud i hela Sjuhärad.

Det är så pass torrt i markerna att brandkåren nu rekommenderar folk att inte ens elda på utsatta grillplatser.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons