Kött kan innehålla läkemedel

Vissa behandlingar med läkemedel ska redan nu skrivas in i hästpasset för att signalera att djuret inte kan gå till slakt.
Borås • Publicerad 29 juli 2008

Det slarvas även med detta.

– Det är en riktig soppa det här, säger ridskoleägaren Lena Magnusson utanför Borås.

– Det är så himla vattentätt. Folk har medicin liggandes hemma, ofta fenylbutazon. De hämtar ut på apoteket på recept och det blir alltid över. Sedan finns ett kuvert som de kan ge när de anser behov finns, säger hon.

Hästpasset ska förhindra medicin från att komma in i livsmedelskedjan. De hästar som fått behandling får inte gå till slakt och det är därför viktigt att passen är uppdaterade och kan kontrolleras.

Ionel Barbos är distriktsveterinär i Svenljunga och även han har hört att mediciner som smärtlindrande fenylbutazon ibland inte noteras.

– Det är slarvigt av veterinären. När jag som veterinär ska utföra en behandling ber jag ägaren om passet. Det är min skyldighet att fylla i. Men risken finns att ägaren inte vill lämna fram passet, säger han.

Lena har flera gånger köpt gamla hästar som ingen vill ha längre och dessa har sällan ett pass. När hon sedan gjort pappersarbetet har hästarnas nya pass varit helt utan noterade medicinska behandlingar.

– Jag har fått hästar till gården som varit 20 år gamla och skaffat pass till dom. Dessa hästar har ju fått massor av mediciner under åren.

På jordbruksverket lägger man skulden på veterinärerna.

– Veterinärerna har fått information utskickat tre gånger om detta. Jag vet inte vad man mer kan göra, säger Britta Lundström.

Regler sedan januari 2006 för EU:

Alla hästar ska ha ett pass, oavsett ålder eller ras.

I passet står hästens ägare, ras, härstamning, vaccinationer, vissa medicinska behandlingar samt om hästen får användas till livsmedel eller inte.

Passet beskriver hästens färg, tecken och virvlar i ett konturdiagram.

Passen utfärdas av vissa rasföreningar eller av Svenska hästavelsförbundet.

Hästpasset kostar mellan 200-1500 kr.

(Källa: Jordbruksverket)

Nya regler i hela EU from 1 juli 2009:

Bland annat måste alla föl som föds märkas med exempelvis chip.

Större krav ställs på rasföreningarna gällande den tekniska kompetensen på registerföring. Man måste förbereda för ett eventuellt centralt register över alla hästar i landet.

(Källa: Britta Lundström, Jordbruksverket)

Maria Hjulström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.