1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Få följer Livsmedelsverkets råd

Drygt var fjärde svensk uppger att familjen har störst påverkan på kosten. Få lyssnar däremot på Livsmedelsverkets råd. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Viktväktarna.
Foto: Christine Olsson/TT

Sifo har intervjuat 1 205 svenskar om deras kostvanor. De flesta – 27 procent – svarar att det främst är familjen som styr vad man väljer att stoppa i sig. Därefter är det tiden som har störst påverkan, 21 procent, följt av forskning, 12 procent.

Livsmedelsverkets inflytande över vad svenskarna äter är närmast obefintligt. Endast 3 procent tar intryck av myndighetens rekommendationer.

– Det är inte fel att lyssna på familjen, vilket inte heller är så konstigt att man gör eftersom det är den man ofta äter tillsammans med. Men det vi tycker är lite synd är att man ofta väljer att lyssna på självutnämnda experter i sociala medier i stället för att titta på de oberoende källor som faktiskt finns – där man vilar sina rekommendationer på vetenskap, säger Karin Nileskog, kostansvarig på Viktväktarna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I åldersgruppen 56–70 år svarar hela 33 procent att familjen har störst inverkan på maten, jämfört med 22 procent i gruppen 16–34 år. I den yngre åldersgruppen är det i stället tiden som är viktigast, 29 procent mot 9 procent bland de äldre.

– Vi lägger mindre tid på matlagning, vilket är paradoxalt. Vi har aldrig varit så intresserade av hälsa, att äta sunt och göra bra val som nu samtidigt som vi inte har tid. Det är en svår ekvation att få ihop, säger Karin Nileskog.

Tallriksmodellen är fortfarande relevant.

– Den är fortfarande grunden. Vi mår bättre av att äta mycket grönsaker och mycket fiberrik mat. Sedan anpassar man efter vilka behov man har som individ. Rekommendationerna ser exempelvis annorlunda ut om man tränar eller om man behöver äta sunt för att behålla sin hälsa och vikt.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.