Korta vägen till jobb
För Saier Yousef är det snabba ryck. Han kom till Sverige för tio månader sedan, studerar på SFI, svenska för invandrare, och pratar redan riktigt bra svenska.
I går drog projektet Korta vägen igång på Högskolan i Borås. Tanken med projektet är att minska avståndet mellan arbetsgivare och nyanlända arbetslösa akademiker.
Saier Yuosef är utbildad jurist i hemlandet Irak. Han fanns med i den första gruppen som satte sig vid skolbänkarna igår.
– Jag har studerat juridik och arbetat som advokat i mitt hemland. Jag har även arbetat som tolk, säger han.
Saier Yousef är en av 20 kursdeltagare med akademisk bakgrund som kvalificerat sig för utbildningen Korta vägen på Högskolan.
Kursen är på 25 veckor och målet är högt satt.
– Vi har som målsättning att alla ska ha jobb inom 25 veckor. Skulle någon få fast jobb innan dess så avbryts naturligtvis utbildningen. Men det finns även möjlighet att förlänga den upp till 40 veckor, säger Hans Johansson projektledare från Högskolan i Borås.
Miljana Hacejeva kommer från ett krigsdrabbat Tjetjenien och har bott i Sverige i fyra år och har som Saier Yousef akademisk utbildning från hemlandet.
Deras bakgrund skiljer dem åt men ett har de gemensamt, det är svårt att få ett jobb i Sverige som motsvarar utbildningen.
– Jag har en ekonomisk utbildning och skulle gärna arbeta med bokföring, säger Miljana.
Projektet ska ge deltagarna möjlighet att utveckla sin yrkessvenska. Det blir även kurser i samhällskunskap, lagar förordningar och vad man har för rättigheter och skyldigheter.
– Kulturella skillnader mellan svenskt yrkesliv och yrkeslivet från deltagarnas hemländer kommer också att tas upp, säger Hans Johansson.
Höskolan bidrar även med att skaffa praktikplatser genom lärosätets olika institutioner. En coach kommer även att stötta deltagarna.
– Vi är ju ett professionslärosäte och har nära samarbete med näringslivet. Så kontakterna finns inom skolan, säger Hans Johansson.
Högskolan i Borås genomför det 25 veckor långa projektet ”Korta vägen” på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
Utbildningen har med framgång testats i Skövde och Vänersborg tidigare.
Kvalificeringskraven är att man har en akademisk examen från sitt hemland. Man ska vara arbetslös och ha varit i Sverige max tre år.
Deltagarna på första kursen kommer från bland annat från Somalia, Serbien, Irak och Tjetjenien.
Samtliga får så kallad aktivitetsersättning under utbildningen.