Köpte gammal skola och byggde konsertsal

Kinnarumma Artikeln publicerades
Jon Trell är fyra år och spelar fiol liksom storebror Noel Trell. "Jag gillar fiol och iPad lika mycket, fast kanske iPad lite mer" säger Noel Troell. Lotta Brorsson Trell har en ovanlig passion för musik och sång. Tiden räcker inte till för alla projekt. Därför har hon en burk för att samla alla idéer. "När jag har lite tid över drar jag en lapp och gör något", säger hon.
Foto:Lars-Åke Green
Jon Trell är fyra år och spelar fiol liksom storebror Noel Trell. "Jag gillar fiol och iPad lika mycket, fast kanske iPad lite mer" säger Noel Troell. Lotta Brorsson Trell har en ovanlig passion för musik och sång. Tiden räcker inte till för alla projekt. Därför har hon en burk för att samla alla idéer. "När jag har lite tid över drar jag en lapp och gör något", säger hon.

För två år sedan tog Lotta Brorsson Trell med familjen från Kramfors i Ångermanland till sina hemtrakter och flyttade in i Hulu skola. Nu är den gamla skolan en blandning av ett småbarnshem och en konsertsal för alla som inte tror sig kunna sjunga.

Originalgolvet i den gamla skolsalen är slipat och buckligt. Springorna mellan brädorna är allt annat än jämna. Nya tapeter klär väggarna från 1800-talet i gammeldags tappning.

– Här får fyrtio personer plats och jag vill att publiken ska kunna interagera med den som är på scenen, säger Lotta Brorsson Trell om den ombyggda skolsalen.

I rummet intill står gamla skolbänkar från gissningsvis 1920-talet. En blandad doft av damm och trä tränger sig upp i näsan.

För drygt 60 år sen slutade de sista eleverna i Hulu skola i Kinnarumma. Skolan har efter det byggts om till bostad. Sedan Lotta Brorsson Trell flyttade dit 2014 med sin familj har hon förvandlat en av de gamla skolsalarna till en kulturell mötesplats. Där bedriver hon körsång och konserter, endast några meter från sitt eget kök och vardagsrum.

– Jag visste inte om folk ville åka ut i skogen för att sjunga i kör. Vi blev drygt 20 personer första gången så det vill folk tydligen, säger hon.

I höst fortsätter körsjungandet och det är just nybörjarna hon siktar in sig på.

– Jag vill locka hit människor som velat sjunga men inte vågat. En del tar sin första ton här och det är jätteroligt.

– Jag vill kunna använda musiken som ett redskap för att få människor att växa. Jag tycker verkligen om människor, säger hon med ett brett leende.

Både i bostadsdelen av den gamla skolan och runt den nyrenoverade konsertsalen ligger instrument av alla dess olika slag. Fioler i olika storlekar, trumset och gitarrer. Bredvid ett piano står en gammal tramporgel.

– Jag samlar nog på instrument. Till varje midsommar säger jag att jag ska lära mig spela dragspel, men det har jag inte hunnit än.

Det märks att Lotta Brorsson Trell brinner för musiken och mötet med människor. Något hon verkar fört i arv till sina barn. 8-årige sonen Noel Trell kommer in i salen och ställer sig på den lilla upphöjda scenen i trä. Han håller fiolen i sin ena hand och kliar sig i huvudet med den andra när han funderar över vad han ska spela.

– Jag kan mer än 20 sånger, säger han stolt.

– Mamma ska anmäla mig till piano också. Jag kommer säga nej till det på en gång för det vill jag inte slösa bort min tid på.

Noel Trell tar upp fiolen och spelar fokuserat. Tonerna för tankarna tillbaka i tiden och dans i folkdräkter. Det är just folkmusik och visor som Lotta Brorsson Trell tycker om.

Hon växte upp i Viskafors och engagemanget för musiken kommer från hennes gamla musiklärare Ingvar Johansson.

– Han är en förebild som gjorde det omöjliga. Han lyckades samla så många barn att spela och sjunga. Allt på egen hand.

Till hösten fortsätter Lotta Brorsson Trell med körer för nybörjare, samarbete med kyrkan och även lite fika. Elvakaffe för pensionärer är något hon hoppas ska slå igenom.

– Musik till kaffet! Jag framför sången och bjuder in till allsång. Det passar ju eftersom jag heter Lotta, säger hon med glimten i ögat.

Fakta

Lotta Brorsson Trell

Ålder: 45 år

Bor: Hulu skola

Familj: Make Lars, barnen Noel 8 år, Jon 4 år och Siri 2 år.

Yrke: Musiklärare och socionom

Ris – Pasta

Fotboll – Ishockey

TV - Radio

Sol – Snö

Skog – Djungel

Landsbygd– Storstad

Hav – Sjöar

Vatten – Vin

"Fast det skulle vara tråkigt helt utan vin"

Visa mer...