Annons

Konst – ett sätt att skildra hemlandet

Konst och musik berättar historien om Baluchistan, i gränsområdet mellan Iran, Pakistan och Afghanistan.
Borås • Publicerad 22 augusti 2008
Målningar på rad väntar på att ramas in.
Målningar på rad väntar på att ramas in.Foto: Karian Samuelsson
Konsten har ingen stark ställning i Baluchistan, som är fattigt och också politiskt oroligt. Men konsten vill vara ett ljus i mörkret, säger Sima Sardarzahi, som målat de tre tavlorna till vänster, och Hassan Yadgarzadeh, som målat tavlorna till höger.
Konsten har ingen stark ställning i Baluchistan, som är fattigt och också politiskt oroligt. Men konsten vill vara ett ljus i mörkret, säger Sima Sardarzahi, som målat de tre tavlorna till vänster, och Hassan Yadgarzadeh, som målat tavlorna till höger.Foto: Karin Samuelsson
En stor mängd målningar måste monteras på ram innan de kan visas i den stora utställningen. Sima Sardarzahi och Hassan Yadgarzadeh (till höger) får hjälp av Hamzeh Sardarzehi.
En stor mängd målningar måste monteras på ram innan de kan visas i den stora utställningen. Sima Sardarzahi och Hassan Yadgarzadeh (till höger) får hjälp av Hamzeh Sardarzehi.Foto: Karin Samuelsson

Med en utställning och ett stort seminarium ger baluchiska kulturföreningen i Borås en bild av sitt hemland.

Situationen i Baluchistan är orolig och demokrati är ingen självklarhet. Då blir konsten ett sätt att uttrycka sig.

Annons

– Vi kan inte alltid öppna vår mun, men våra målningar visar vår situation. Vi vill att de ska vara som ett ljus i mörkret, säger Hassan Yadgarzadeh.

Tillsammans med konstnärskollegan Sima Sardarzahi har han rest från Iran för att medverka vid en konstutställning i Borås.

Den hänger både på stadsbiblioteket och på immigrantinstitutet, Katrinedalsgatan. Helst hade man velat ha hela utställningen på stadsbiblioteket, men utrymmet räckte inte till. I morgon, lördag, är det också kulturkväll på immigrantinstitutet. Bland annat deltar Carina Jahani, professor i iranistik vid Uppsala universitet, i ett seminarium om Baluchistan. Musikensemblen Padik medverkar med sin blandning av baluchisk och svensk folkmusik.

Första gången i Europa

Hassan Yadgarzadeh och Sima Sardarzahi är välkända konstnärer i sitt hemland, men det är första gången de ställer ut i Europa.

– Det är en bra möjlighet att låta den fria världen se vårt budskap, säger Hassan Yadgarzadeh.

Deras konst har inget direkt politiskt innehåll, och sällan några uttalade budskap. Men de skildrar livet och situationen i Baluchistan.

– Var och en att får avgöra vad man vill läsa in i bilderna. Vi är konstnärer, vi talar lite och målar i stället, säger Sima Sardarzahi.

Hon målar framför allt kvinnors liv. En bild föreställer en kvinna klädd till brud, sittande i en bur. Andra föreställer vardagen – kvinnor som hämtar vatten eller bakar bröd.

Speciella känslor

Annons

Muhammad Dehani från Borås baluchiska kulturförening har speciella känslor inför bilderna:

– När jag ser dem är det som att jag flyttas direkt tillbaka till Baluchistan, fast det är 20 år sedan jag lämnade landet, berättar han.

För honom är utställningen och kulturkvällen ett sätt att visa hemlandets kultur.

– Vi vill vara en länk mellan det gamla hemlandet och den fria världen. Det är också ett sätt att visa att allt inte är elände, fattigdom och kriminalitet i vårt land, säger han.

Utställningen hänger i Borås, både på stadsbiblioteket och immigrantinstitutet, till den 26 augusti. Därefter går den vidare till Uppsala, Stockholm och troligen Oslo.

Fotnot: En stor mängd målningar måste monteras på ram innan de kan visas i den stora utställningen. Sima Sardarzahi och Hassan Yadgarzadeh (till höger) får hjälp av Hamzeh Sardarzehi.

Baluchistan Baluchistan går in i tre länder – sydöstra Iran, västra Pakistan och södra Afghanistan. Ytan är cirka 700 000 kvasdratmetyer.Mellan fem och sju miljoner människor med gemensamt språk – baluchi – och kultur lever i området.Politiskt har balucherna länge försökt hävda suveränitet i området, vilket har lett till oroligheter.Baluchistan är mycket fattigt. Området är torrt och varmt, vilket försvårar jordbruket. Den traditionella näringen är fårskötsel.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons