GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunal vd anlitade städfirman i bolaget – och privat: ”Känns inte bra”
Borås kommunala parkeringsbolag har betalat över en halv miljon kronor till Damma & Städa – utan att kontrollera städfirman.
Städaren som hade prestigebygget Vulcanus på sin lott lurades att arbeta svart.
Samtidigt har vd:n, Birgitta Neugebauer, anlitat Damma & Städa privat i sitt hem. Något hon först förnekar när BT frågar.
Borås • Publicerad 18 februari 2022 • Uppdaterad 24 april 2022

Vulcanus, Nybron, och Brodalsgaraget. Borås kommunala parkeringsbolag har anlitat Damma & Städa för lokalvård i p-hus och på sitt kontor, i flera års tid. Det var vd:n Birgitta Neugebauer som 2019 bytte från dåvarande städfirma till Damma & Städa.

Städaren Ban Altaee, som BT träffat, är en av de anställda som arbetat i parkeringshuset Vulcanus två gånger i veckan. Hon arbetade hårt, under långa arbetspass, i tron om att allt gick rätt till.

I själva verket var Ban Altaee svartarbetare i kommunens nya parkeringshus. Hon förlorade sitt arbetsvisum då städfirmans ägare Ibrahim Mawed inte betalade in arbetsgivaravgifter och redovisade uppgifter till Skatteverket. BT har tidigare berättat hur städaren blev hotad och slagen när hon konfronterade sin arbetsgivare.

Ban Altaee blev lurad av städfirmans ägare och städade svart i kommunens nya parkeringshus.
Ban Altaee blev lurad av städfirmans ägare och städade svart i kommunens nya parkeringshus.Foto: Jan Pettersson

BT:s granskning visar att företagets ägare systematiskt fuskat med skatteuppgifter, rutavdrag och betalat svarta löner – eller lurat anställda på lön. Beteendet är raka motsatsen till Borås stads regler för koncerninköp:

“Kommunen ska anlita endast seriösa leverantörer som fullgör sina skyldigheter i det land där de är registrerade. Samma krav gäller underleverantörer. Kontroll om leverantören betalat skatter och avgifter ska ske innan denne anlitas.”

Totalt rör det sig om drygt 500 000 kronor, inklusive materialkostnader, som Borås parkeringsbolag betalat till Damma & Städa.

Borås kommuns parkerings AB är ett bolag som ägs helt av Borås stad. Företaget står för sina egna inköp av städtjänster, men förväntas följa kommunens generella riktlinjer.

Enligt Birgitta Neugebauer, som är vd för det kommunala bolaget, kom ägaren Ibrahim Mawed in och erbjöd företagets tjänster 2019.

– Han hade startat företag och provstädade åt oss. Sedan ingick vi i avtal med dem. Han (Mawed) städade ensam i början, säger hon.

Någon bakgrundskontroll av exempelvis kollektivavtal gjordes aldrig.

– Vi har naturligtvis frågat men jag har inte gjort någon koll på dom, det har jag inte gjort.

När BT berättar om obetalda löner, obetalda arbetsgivaravgifter, hot mot anställda, säger Neugebauer direkt:

– Det är ju inte ett bolag vi ska använda som kommunalt bolag, definitivt inte.

Kunde ni ha varit noggrannare med en bakgrundskontroll på dem?

– Självklart, självklart. Det var ett nystartat bolag och vi var nöjda med städningen som gjordes. Då kanske man missar sådant när det är små bolag. Man litar ju på folk.

Vd Birgitta Neugebauer bytte städfirma till Damma & Städa, utan att kontrollera firman.
Vd Birgitta Neugebauer bytte städfirma till Damma & Städa, utan att kontrollera firman.Foto: Anders Robertsson

BT:s uppgifter visar att Birgitta Neugebauer även anlitat Damma & Städa privat för hemstädning. Städare som arbetat hemma hos henne fick stränga order om att det var en viktig lägenhet, berättar de för BT.

Birgitta Neugebauer förnekar först när BT ringer upp och ställer frågor. I stället säger hon att hon har ett annat städbolag hemma.

Har du haft Damma & Städa tidigare?

– Nej, det har jag inte haft.

Inte någon gång?

– Någon gång vid någon, vid någon fönsterputs, någonting sånt.

Vi har ju uppgifter från flera håll att du haft hemstädning av Damma & Städa.

– Mm.

Stämmer det?

– Det stämmer att de städat där vi bodde förut ja. Det stämmer.

Vad tänker du om att du som vd använt samma städbolag som bolaget gjort?

– Vi har betalat fakturor som att vi haft vilket annat städbolag som helst, varje gång. Klart att det kan ses som konstigt men vi har ju betalt fakturor och rutavdrag. Vi har skött det som man ska göra. Men när man får reda på de här förhållandena känns det inte bra att vi använt företaget varken hemma eller här. Det känns ju inte alls bra.

Efter samtalet ringer Birgitta Neugebauer upp igen och säger att hon blev ställd av frågorna kring hennes hemstädning. Därefter berättar hon hur länge hon anlitat Damma & Städa privat: ett och ett halvt år. Hon har inte brutit mot någon lag när hon använt företaget privat samtidigt som det anlitats av bolaget, och hon säger att hon inte fått något förmånligare pris.

BT har granskat samtliga Damma & Städas fakturor till parkeringsbolaget och jämfört med det tidigare städbolagets kostnader. När parkeringsbolaget bytte städfirma 2019 ökade kostnaderna stort. En anledning till det var öppnandet av det nya parkeringshuset, Vulcanus. Prestigebygget kräver flera timmars städning, varje vecka.

bild 1/3

Men även om man utesluter kostnaden för städningen i Vulcanus, ses en ökning på över 60 procent, i jämförelse med det föregående städbolaget.

– Det förra städbolaget hade inte ändrat sitt avtal sedan 2014. De hade ett fast pris, och det var väldigt lågt. Men vi var absolut inte nöjda med deras städning, och var väldigt noggranna när vi anlitade Damma & Städa. Kostnader för lön och material har ökat, dessutom har Damma & Städa städat fler timmar, säger Birgitta Neugebauer.

Avtalet står inte strid med lagen om offentlig upphandling, eftersom summan understiger tröskelvärdet.

Birgitta Neugebauer har nu sagt upp avtalet med Damma & Städa, det gjorde hon direkt efter BT:s första samtal med frågor om parkeringsbolaget. Sitt privata avtal sa hon upp sommaren 2021, eftersom hon inte var nöjd med städningen.

Borås stad är på gång med ett upphandlat städavtal – och när det är klart kommer Borås kommuns parkerings AB använda företaget som får det.

– Då vet vi att det är ett finansiellt bra bolag och att vi får de tjänsterna vi betalar för. Det är en säkerhet för oss och så fort det är klart kommer vi att gå över till dem. Jag har pratat med kommunen flera gånger om det, säger Birgitta Neugebauer.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Jonas EkelundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.