Kommunal bloggdöd

Det är låg aktivitet på kommunalrådens bloggande.
– Jag har inte haft tid, säger Morgan Hjalmarsson(fp). Men min ambition är att det ska bli ett par gånger i veckan.
Borås • Publicerad 7 februari 2008
Morgan Hjalmarsson(fp) har som ambition att blogga ett par gånger per vecka. Men tidsbrist gör att han nu varit tyst sen i höstas.
Morgan Hjalmarsson(fp) har som ambition att blogga ett par gånger per vecka. Men tidsbrist gör att han nu varit tyst sen i höstas.Foto: Lalrs-Åke Green/Arkiv

Kommunalråden är heltidsarbetande politiker. Tre av de fem kommunalråden bloggar, det vill säga att alla intresserade kan läsa deras dagboksliknande skriverier på nätet via kommunens hemsida.

Morgan Hjalmarsson är den som bloggat längst. Han har skrivit om allt från Pinocchio till egenskaper hos de som i höstas konkurrerade om posten som kommunstyrelsens ordförande. Han har också tagit upp vigselrätten, möjligheten att rösta in Borås i nya Monopol-spelet, valrörelsen och Viareds flygfält. Men nu har det varit tyst sedan i oktober.

– Tyvärr har jag så mycket att göra. Och så bytte de system, så vi ska jobba på ett annat sätt med bloggen.

Men han vill fortsätta blogga.

– Dels är det viktigt att komma ut till allmänheten med intryck av vad som händer i kommunen, dels är det också egna synpunkter.

Också Ulrik Nilsson (m) har haft ett uppehåll i sitt bloggande, men har nu börjat att skriva igen. Fast den nya tekniken har satt käppar i hjulet även för honom.

Nilsson ser bloggen som en möjlighet för honom berätta mer om sina personliga motiv till varför han resonerar som han gör.

– Lite terapi, lite behov av säga vad jag tycker.

Lena Palmén (s) skrev senast om frågan ifall man ska äta torsk eller inte. Innan dess skrev hon i november.

– Jag startade min blogg för att jag kände starka påtryckningar. Här var en drive om mer öppenhet, att vi skulle bli mer synliga och att man skulle kunna mejla in frågor till oss.

Tidsbristen i kombination med att hon inte riktigt vet hur hon vill använda sin blogg har gjort att det på det senaste blivit glest mellan inläggen.

– Men den kan ju vara ett sätt att få ut saker på.

Två av kommunalråden har aldrig börjat att blogga.

– Jag hinner inte, säger Ulf Olsson (s). Jag har svårt nog att få almanackan utan att ha dåligt samvete för en blogg som jag inte hinner att uppdatera.

– Jag har funderat väldigt mycket på detta, och kommit fram till att jag avstår, säger Karl-Gustav Drotz (kd). Skälet är min personliga sfär, jag är inte hundra på att jag vill lämna ut den så.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.