Kniven på förskolegården droppen - chefen har larmat i många år

I torsdags hittade personal på förskolan Silviagården på Hässleholmen en kniv placerad med eggen upp under en gunga.
Borås • Publicerad 25 november 2011
Under den här gungan hittade förskolepersonal kniven som var till hälften nedgrävd i sanden. Förskolechef Monika Jonsander här länge påtalat problemen med miljön på förskolan.
Under den här gungan hittade förskolepersonal kniven som var till hälften nedgrävd i sanden. Förskolechef Monika Jonsander här länge påtalat problemen med miljön på förskolan.Foto: Lars-Åke Green
Foto: 

– Det var nog bland det värsta hittills, men vi har hittat fimpar, kondomer, patronhylsor och mycket annat på gården förr. Detta är något som jag har påtalat för kommunen under många år, säger förskolechef Monika Jonsander.

Det handlar om en cirka 25 till 30 centimeter lång filékniv som låg nedgrävd under en gunga så att eggen stack rakt upp i luften.

– När jag såg kniven tänkte jag inte alls, jag såg bara till att få bort den därifrån innan något av barnen skadade sig, säger Vivianne Rashid som arbetar på förskolan.

Vid tillfället satt ett av barnen på gungan precis över kniven.

Händelsen i torsdags fick skyddsombudet att stoppa all lek på förskolegården och en anmälan har gjorts till både polisen och Arbetsmiljöverket. Både arbetsgivare och skyddsombudet är överrens om att stoppet skall gälla tills man har hittat nya rutiner för att kunna säkra miljön på förskolegården.

För Monika Jonsander är upprördheten större än förvåningen.

– Det är klart att det här är speciellt, men det är ofta skräpigt på gården och miljön här är inte trygg vare sig för barnen eller för personalen, säger hon.

Förskolan ligger inrymd i några lägenheter på bottenplan av ett hyreshus på Distansgatan. Förskolegården delas med de andra hyresgästerna och trappuppgången är även den gemensam. Monika Jonsander berättar att varje morgon måste både förskolepersonal och personal från AB Bostäder städa gården innan barnen kan gå ut.

– Det brukar ligga massa skräp här. Det är fimpar, kondomer, ölburkar och en gång hittade vi till och med patronhylsor här, säger hon.

Dessutom händer det att uteliggare uppehåller sig i trappuppgången som leder till förskolan och det är inte ovanligt att det luktar unket av urin enligt Monika Jonsander.

– Vi har haft krossade rutor, folk som har eldat upp våra saker på gården, ungdomar som har kastat ägg.

Hon berättat att situationen har blivit värre och värre under de nio år som Silviagården har funnits i lägenheterna och hon har länge arbetat för att hennes chefer och politikerna ska göra något åt problemet.

– Alla håller med, men det händer inget. Vi skulle behöva andra lokaler som är bättre anpassad efter vår verksamhet. Det säger ju sig självt att förskolepersonal inte ska behöva ägna sin arbetstid åt att städa gården från skräp varje dag, säger hon.

Hässleholmen är ett segregerat område, och en stor majoritet av barnen på förskolan har invandrarbakgrund.

– Ska jag vara ärlig tror jag aldrig att någon hade accepterat det här om det var svenska barn som gick här, men eftersom det framförallt är invandrare så verkar det som om de ansvariga inte bryr sig, utan låter det här fortsätta, säger Monika Jonsander.

Detta har hänt

Förskolan Silviagården på Hässleholmen har länge dragits med problem med skadegörelse och nedskräpning.

I veckan hittade personal en kniv, till hälften nergrävd i sanden med eggen pekande upp, under en gunga.

I torsdags stängde skyddsombudet av lekplatsen till vidare, eftersom man ansåg att varken barnen eller personalen säkerhet kunde garanteras.

I går beslutade arbetsgivare och förskolan tillsammans med Arbetsmiljöverket att gården skulle hållas stängt tills man hittat en lösning på problemet.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.