Knallen flyttar till Knalletorget
Kommunalrådet Lena Palmén (s) föreslog i somras att Knallen flyttas från sin nuvarande plats vid gamla Posten på Torggatan till Stora Brogatan intill Knalletorget.
Både kulturnämnden och gatunämnden har sagt ja till flytten och i morgon väntas kommunstyrelsen besluta att Knallen skall flyttas.
– Vi har lyssnat på vad kulturnämnden tycker, säger ansvariga kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp).
Men själv är han inte riktigt övertygad om att den nya platsen är den bästa för Knallen och hade personligen gärna sett en annan placering.
– Ja, jag har varit tveksam till att flytta Knallen från gamla Posten. Jag tycker placeringen av Knallen där är ett sätt att påminna om att det varit en annan typ av verksamhet förknippad med det huset.
Bakom Posten
När det sedan blir ett litet torg på Västerbrogatan bakom gamla Posten skulle man kanske kunnat placera Knallen där, menar han.
– Men jag accepterar kulturnämndens beslut.
Lena Palmén tror att placeringen blir bra.
– Det är ju inte den snyggaste statyn men en Boråssymbol. Och då är det ju bättre att göra något bra av den.
Placeringen av Knallen har diskuterats fram och tillbaka. Knalleland och Resecentrum har varit andra alternativ som framförts, men nu blir det alltså Knalletorget.
Knallestatyn, som är gjord av Arvid Knöppel, kom till 1953. Det var de då verksamma postorderföretagen som tog initiativet och donerade pengar till statyn som placerades utanför det då nybyggda posthuset. Det ansågs naturligt att Knallen skulle stå på en plats som då betydde så mycket för postorderverksamheten.
Placering till våren
Kostnaderna för att montera ner, restaurera och sätta upp Knallen igen beräknas till 75 000 kronor. Förslaget är att Knallen restaureras under vintern och får sin nya placering till våren.
På Knalletorget kommer inte Knallen längre att stå på en hög sockel, utan placeringen blir på marken.
Det var 1953 som postorderbranschen lät konstnären Arvid Knöppel göra statyn och placeringen på Torggatan var naturlig eftersom Posten Borås 1, som då var nybyggd, var knutpunkten för branschens kataloger, inkommande brev och utgående paket.På baksidan av Knallestatyns sockel kan man läsa att det var följande företag som skänkte statyn: Allmänco, Borås Fabriksnederlag, Bröderna Liljeros, Bröderna Wennerlund, Häggström & Johansson, Marks och Wiskadals. Alltså embryot till dagens Svenska Postorderföreningen, med ett 50-tal medlemsföretag.