Kan ha legat död i månader

Kommunen missade tillsynsbesöken.
Borås • Publicerad 14 oktober 2014

Först när mannens räkningar slutade betalas reagerade myndigheterna.

Då var det för sent och mannen hittades död.

På grund av att mannen hade problem skulle han få tillsynsbesök från socialpsykiatrin. De besöken hade pågått sedan sommaren 2013. Oftast fick mannen sina besök på kvällstid.

Men någonting gick fel.

I början av oktober stod det klart att mannen hade dött i sin lägenhet. Detta uppdagas tack vare att mannen slutar betala sina räkningar. Då blir öppenvården orolig, och när mannen inte öppnar då de försöker att besöka honom kallar de på polis. Mannen hittas död i sitt badrum.

Hur länge han har legat där vet ingen.

– Det här är helt klart brister i kommunikationen, säger Helen Smith, områdeschef för socialpsykiatrin på sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad. Exakt var det har brustit får vi väl se när vi nu utreder detta. Vi kommer att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), så vi kan se mer noggrant var vi har brustit.

I lex Sarah-rapporten framgår det att mannen misstänks ha legat död i sin lägenhet en längre tid.

– Det har gått för lång tid, det är ju helt klart, från det att han troligen avlidit tills han hittas.

Helen Smith vet inte när han dog.

– Jag vet inte exakt. Jag har bara fått till mig att man säger att det troligtvis är under en längre tid han legat död. Jag vet inte hur långt polisen har kommit och om de gjort en obduktion eller så.

Inget vet hur de uteblivna besöken, som troligtvis skulle ha gjorts någon gång per vecka, påverkat mannen.

– Jag vet inte vad mannen har dött av. Det är omöjligt att spekulera i om mannens liv kunde ha räddats om han hade fått besök.

Tillsynsbesöken har enligt lex Sarah-rapporten inte utförts under sommaren. På frågan om när mannen senast fick besök säger Smith:

– Det finns en anteckning i hans journal från början av juni. På något sätt har man då uppfattat det som att insatsen är avslutad, men det är inte kommunicerat.

Smith förklarar att boendestödsinsats är en form av tillsyn och att man inte måste gå in om personen inte öppnar.

– Vi får titta på var vi har brustit.

Mannen skulle också ha kontakt med försörjningsenheten, eftersom han var beviljad ett andrahandskontrakt genom de sociala myndigheterna.

– Det handlar också om hur vi kommunicerar sinsemellan, säger Helen Smith.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.