Läckan fortfarande inte lagad – men boenden ska ha vatten

Under torsdagskvällen utbröt en stor vattenläcka vid Trandöbron, ungefär i höjd med Ica Maxis parkering.
Under fredagen fortgår reparationsarbetet och läckan är ännu inte lagad.
Däremot ska de flesta boenden i området ha vatten.
Borås • Publicerad 11 juli 2019 • Uppdaterad 12 juli 2019

Flera läsare på Kristineberg och Dammsvedjan hörde av sig till BT och berättade att de stod utan vatten vid 16.15-tiden på torsdagen.

– Vi öppnade kranarna men inget kom. Det var många här på Kristineberg som stod utan, sa Mikael Henriksson som var på besök hos en kompis.

Vattnet strömmade längs med asfalten och spred sig över vägen som leder upp mot Kristineberg.

BT:s reporter Jennie Ölund var på plats strax efter att SOS fick larmet.

– Det forsade upp vatten ur marken och räddningstjänsten spärrade direkt av ett stort område, sa hon.

Snabbt stod det klart att tusentals hade drabbats av läckan.

Foto: Jennie Ölund

Inledningsvis jobbade man med att leda om trafiken och flera gator var delvis avstängda vid platsen.

Efter en stund kunde man strypa läckan och arbetet med att gräva upp marken och laga ledningen skulle sedan inledas. Tankar med nödvatten sattes ut på olika platser på Kristineberg.

Arbetet pågick under hela torsdagskvällen men vid klockan 23 hade de flesta boendena i området återfått sitt vatten – detta med vissa komplikationer.

– Läckan är i sig inte lagad men vår bedömning är att alla ska ha vatten nu. Är det någon som inte har det uppmanar vi dem att höra av sig till oss, säger Claes Ranweg, driftchef på Borås energi och miljö till BT på fredagsmorgonen.

Foto: Oscar Eriksson

Vattnet kan dock vara grumligt eller fyllt av luft.

– Eftersom vattnet rusat så har det dragit med sig beläggningar och avlagringar från ledningarna, så vi råder alla att spola kallt vatten, säger Claes Ranweg.

Under dagen fortsätter arbetet med att laga läckan och att göra strategiska spolningar i ledningsnätet för att förminska grumligheten i vattnet som kommer i de boendes kranar.

– Vi tror att läckan kommer att vara lagad i eftermiddag. Men till dess är det möjligt att man kommer känna av lite lägre flöde och mindre tryck i ledningarna.

Jonas EkelundSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.