Dödade mannen okänd i kriminella sammanhang: ”En vanlig person”

Borås Artikeln publicerades
Ett stort område på Erikslund spärrades av efter knivdådet.
Foto: Barzan Dello
Ett stort område på Erikslund spärrades av efter knivdådet.

En man i 70-årsåldern knivskars så svårt vid Erikslund att han avled av sina skador.

Polisen utreder dådet som mord och vädjar till allmänheten om tips.

Gärningsmannen ska efter attacken ha lugnt promenerat från platsen.

Den dödade mannen är inte känd i några kriminella sammanhang eller missbrukarkretsar, utan en ”vanlig person”.

Det var vid 10.50-tiden på tisdagsförmiddagen som polisen fick larm om en händelse i närheten av Erikslundskolan. En inringare hörde då av sig och sa att det pågick en misshandel utomhus i området.

Polis, ambulans och räddningstjänsten ryckte ut till platsen. Där hittades en man i 70-årsåldern som blivit knivhuggen. Hans skador var mycket allvarliga och han fördes med ambulans till sjukhus.

Senare meddelade polisen att mannen avlidit.

– Anhöriga är underrättade, säger Per-Anders Aronsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

Ett stort område vid Erikslund/Saltemad spärrades av och en massiv polisinsats pågick i området under dagen.

BT:s reporter, Håkan Persson, befann sig på platsen strax efter det inträffade.

– Villaområdet nära campingen var avspärrat från två håll, vi såg att poliser knackade dörr. Hundpatruller var också där, berättar han.

På eftermiddagen genomfördes en teknisk undersökning av brottsplatsen. Under onsdagen och kommande dagar kommer polisen att vara på plats vid Erikslund, Saltemad, Sjöbo och Knalleland och arbeta med trygghetsskapande åtgärder.

Foto: Barzan Dello

Dådet utreds som mord.

– Det är i ett känsligt skede av utredningen. Vi har ingen gripen utan fortsätter söka efter en ensam gärningsman, säger Magnus Söderqvist, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

Claes Lindberg, gruppchef vid Grova brott, leder polisutredningen:

– Vi är inne i ett spaningsskede och utför sedvanliga utredningsåtgärder. Vi har en någorlunda bra bild av vad som hänt men måste utreda bland annat bakgrunden för att förstå varför det har hänt, säger han.

Den dödade mannen är inte känd i några kriminella sammanhang. Han ska ha varit hemmahörande i Borås.

– Det är ingen våldsverkare, missbrukare eller kriminell, utan en ”vanlig person”, om man kan säga så, menar Lindberg.

Förefaller dådet har skett slumpmässigt?

– Det är för tidigt att säga men vi utesluter ingenting, säger Claes Lindberg.

Foto: Barzan Dello

Gärningsmannen ska ha setts lämna platsen i riktning mot Saltemadgatan/Kolonigatan. Den misstänkta mannen ska ha varit klädd i grå luvtröja, vita skor och ljusa byxor. Han ska också ha burit på en väska.

Han ska efter knivskärningen lugnt ha gått från platsen.

– Det är inte det naturliga kan jag tycka. Upptäcker man att det är personer i närheten skyndar man sig vanligtvis därifrån. Vi hoppas att allmänheten gjort iakttagelser som leder till att vi snabbt kan hitta personen, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare i Borås.

Polisen vädjar om tips och iakttagelser, i första hand om personer eller fordon som varit synliga i samband med händelsen.

– Har man sett eller hört något så är vi väldigt tacksamma om man hör av sig till oss, säger Per-Anders Aronsson.

Information till polisen kan lämnas på 114 14 eller via ett webbformulär här.

Polisen har hört flera personer som vittnen. Några av dem är elever vid Erikslundskolan som var på väg hem, skriver skolan på sin hemsida.

Ove Jäverfelt:

– De bästa iakttagelserna hittills är gjorda av yngre personer. Sedan finns det också äldre som sett saker som kan komma till nytta. Det blir en kombination av att vissa ser vad som händer, andra ser signalement och liknande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.