Julen har anlänt till Borås

Nu är det jul igen! Citygross i Borås är ett av bevisen. Bildspel i artikeln.
Borås • Publicerad 14 oktober 2014
Foto: 
Foto: 

Varuhusets speciella jultorg, som ska växa sig ännu större, står redan dignande med julsaker i alla upptänkliga former.

Kommer julen inte tidigare än vanligt i år??

En fras man hört i väldigt många år nu. Och faktiskt kommer den lite tidigare just i år, åtminstone på Citygross.

– Vi ligger några veckor tidigare jämfört med i fjol. Men det beror på att det tar tid att bygga upp hela vårt julsortiment på drygt 200 kvadratmeter. Julen är väldigt viktig för oss, säger Johan Andersson, kolonialchef på Citygross.

Han berättar att alla julartiklar ska vara framplockade lagom till allhelgonahelgen.

Trots att två veckor, mycket arbete och väldigt många saker, återstår, ser varuhusets jultorg faktiskt fullt ut redan. Lyktor och ljusstakar i en mängd olika modeller, julklappspapper, tomtar, plastgranar, handdukar, plädar kuddar med julmotiv, stjärnor, kransar, glitter, muggar, konstgjord snö?

– När vi började plocka fram julsaker sattes en affisch upp där det stod: "Nu har vi äntligen börjat med julen". Det gjordes givetvis med glimten i ögat. Vi märker att många kunder välkomnar julsakerna, de gillar att gå runt och titta – och handla. Klart att det finns några som tycker tvärtom, att vi tjuvstartar lite väl tidigt – men de tar det med ro, säger Andersson.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Camilla Jörneblom håller som bäst på att packa upp pallar med nyinkommet julklappspapper.

– Jag kommer att hålla på här på jultorget de flesta av mina arbetsdagar fram till julafton. Och man märker att många är köpsugna, jag hinner inte prismärka sakerna förrän de försvinner ner i kundvagnarna, säger hon.

Johan Andersson berättar att svenskarna gör sig redo för julen allt tidigare.

– Många har pyntat upp för julen redan runt första advent. Och vi märkte att folk började hamstra ljus redan i slutet av september, när kvällarna blev mörkare.

Framförallt är kunderna ute i god tid när det gäller tre avdelningar: lek, kök och den traditionella julavdelningen.

– Det har gått trender även i julen, den är mycket inredningsinspirerad. Grått och vitt ligger i tiden. Men givetvis går den klassiska röda alltid hem.

Även på andra håll i Sjuhärad gör sig julen påmind. Fast Borås Citys jul blir officiell först 22 november.

– Då tänder vi ljusen och skapar riktig julstämning, säger Anna Liljenby, cityledare.

Magnus PJ Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.