Jul på barnavdelningen

Julen är barnens högtid. Men att få fira jul hemma är inte alltid en självklarhet. BT har besökt SÄS barnavdelning där man jobbar hårt för att barn som måste stanna på sjukhuset under högtiden ändå ska få fira en god och stämningsfull jul.
Borås • Publicerad 24 december 2011
Mamma Johanna Olander hoppas att sonen Arvid får komma hem till jul.
Mamma Johanna Olander hoppas att sonen Arvid får komma hem till jul.Foto: Anton Hedberg

Det är dagen före dopparedagen och på SÄS vilar det ett lugn över barnavdelning 2. I korridoren står en gran med tillhörande klappar och i personalens fönster hänger lysande julstjärnor. För tillfället vårdas 14 barn på SÄS två barnavdelningar, varav sex här på barnavdelning 2 som är tillägnad cancersjukdomar och icke smittsamma sjukdomar, som till exempel diabetes.

– Troligtvis kommer tre, fyra stycken barn från båda avdelningarna stanna här över jul. Men vi strävar efter att så många som möjligt åtminstone ska kunna åka hem några timmar under julafton, säger vårdenhetschef Ann-Marie Johansson.

Men för de barn och familjer som trots allt måste spendera en stor del av julen på sjukhuset försöker personalen göra det så trevligt och stämningsfullt som möjligt. Klappar delas ut och i sjukhusköket förbereder man gröt och sill.

– Förra veckan hade vi besök från Elfsborg, Räddningstjänsten och Borås Hockey som delade ut paket och autografer. Det var väldigt uppskattat, säger Ann-Marie Johansson och berättar att många i personalen brukar köpa egna julklappar till barnen.

Också i den dagliga lekterapin märks det att julen står för dörren. I pysselrummet trängs tomtar och änglar på fönsterblecket. Vid bordet sitter det en liten flicka och ritar.

– Nämen! Du har ju glitter i hela ansiktet! skojar lekterapeut Camilla Hallén med flickan som skrattar och klättrar på stolen.

– Vi pysslar mycket annars också, men nu blir det ju mer julinriktat. Mycket tomtar, änglar och julkort har det blivit. Många barn gör julklappar till familjen - och mycket glitter ska det vara, ler Camilla Hallén och nickar ned mot det numera guldglittrande golvet.

Några rum bort brottas Pippi Långstrump med Starke Adolf. Mamma Johanna Olander sitter på sängen och håller om sonen Arvid Mellander 2 år, som sömnigt tittar på filmen. Arvid diagnostiserades med leukemi i september i år och han är ett av de barn som kanske kommer fira jul på SÄS barnavdelning.

– Han har återhämtat sig bra och vi har varit hemma de senaste två månaderna. Men plötsligt blev han trött och hängig och när vi kom hit igår visade det sig att han hade för högt blodsocker, säger mamma Johanna och klappar sin son varsamt över huvudet. Arvid har blivit väckt en gång i timmen under natten för att ta blodprov, men Pippi lockar även om ögonlocken är tunga. I händerna kramar han favoritgosedjuren – elefanterna Tembo och Tumbo.

– Förhoppningsvis kan han få permission i några timmar på julafton så att vi kan fira hemma med lite tomte och lite gröt, säger Johanna som dock gissar att det nog skulle blivit lite mindre fokus på julfirandet i år om Arvid inte hade haft sin storasyster Amanda, 4 år.

– Han är ju så liten och förstår nog inte julfirande ännu, men hon tycker att det är jätteskoj. Även om det såklart är mycket roligare om alla är hemma.

Nu kommer snart pappa Andreas Mellander och storasyster Amanda och hälsar på, men till skillnad från vuxna som ofta känner obehag inför sjukhusbesök, så tycker både Arvid och Amanda om att åka till SÄS.

– Det finns ju så mycket roliga leksaker och pyssel att leka med här. Och Arvid blir ompysslad hela tiden. Förra veckan kom Elfsborg hit och det tyckte Amanda var jätteroligt. Arvid är ju lite liten för sådant men en annan äldre pojke, också från Lerum som oss, sken verkligen upp.

Johanna Olander tycker att SÄS personal har gjort, som hon uttrycker det, "ett fantastiskt bra jobb" under deras tid hos dem.

– Han får små överraskningar hela tiden. Vi var här när han fyllde år den 7 december och då sjöng personalen för honom och gav honom födelsedagspresenter.

Madeleine Korneliusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.