Jimmys olycka sätter hjälmfrågan i fokus: "Jag ska upp på brädan igen"

Igår kom skadade skejtaren Jimmy Brand tillbaka till sjukhuset i Borås. Läget har stabiliserats ytterligare.
Borås • Publicerad 3 juni 2010
I fredags kväll skadade sig Jimmy Brand svårt när han tränade i skateboardhallen. Efter tre kritiska dagar på Sahlgrenska i Göteborg flyttades han igår till Borås sjukhus. Först att besöka honom var bäste kompisen Douglas Boucherie.
I fredags kväll skadade sig Jimmy Brand svårt när han tränade i skateboardhallen. Efter tre kritiska dagar på Sahlgrenska i Göteborg flyttades han igår till Borås sjukhus. Först att besöka honom var bäste kompisen Douglas Boucherie.Foto: Lars-Åke Green
? Jag tänker kräva att Jimmy har hjälm i fortsättningen när han skejtar, säger mamma Louise Brand.
? Jag tänker kräva att Jimmy har hjälm i fortsättningen när han skejtar, säger mamma Louise Brand.Foto: Lars-Åke Green

Han har ont huvudet och är konstant trött. Några minnen från olyckan i skateboardhallen har han inte.

– Jag ska upp på brädan igen så fort som möjligt, säger han men det där med hjälm viftas bort.

Mamma Louise Brand är av en helt annan uppfattning och tänker ta strid för att både sonen och andra skejtare ska använda hjälm.

– Det är så riskfyllt att alla borde har hjälm. Jag tänker kräva att Jimmy tar på sig hjälm i fortsättningen, säger hon.

Det var i fredags som Jimmy och några kompisar till honom var i Borås nya skateboardhall och åkte som olyckan inträffade. Ett trick gick fel och Jimmy föll handlöst från 1,5 meter och slog bakhuvudet i betonggolvet.

Läkarna säger att den 16-årige skejtaren har haft en otrolig tur. Smällen tog illa och följderna kunde ha blivit mycket värre. Redan dagarna efter olyckan startades en facebookgrupp på internet av några av dem som var med vid olyckstillfället. Igår hade den samlat över 500 medlemmar. Både där och i skateboardhallen har säkerheten och hjälmanvändning diskuterats flitigt efter olyckan.

Bästa kompisen och skejtaren Douglas Boucherie hälsade igår på Jimmy på sjukhuset.

Både Douglas och Jimmy har skejtat länge och är erfarna åkare. Douglas är skakad efter olyckan och har fått sig en tankeställare.

– Jag tänker nog använda hjälm i fortsättningen, i alla fall när man ska göra lite svårare trick, säger Douglas.

För mamma Louise har de senaste dygnen varit en pärs. Det är först nu när sonen är tillbaka i Borås som hon har börjat slappna av lite.

– Jag har bott i en kappsäck de senaste dygnen, säger hon.

Jimmy själv har en tuff match framför sig, månader av rehabilitering och definitivt ingen brädåkning.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.