Annons

Jetons fall upp i HD: "Litar inte på systemet"

Efter fem år som fängslad i Kosovo får Jeton Kiqina nu en ny rättegång. I högsta domstolen.
Borås • Publicerad 19 november 2009
Efter mer än fem år kommer Jeton Kiqina äntligen att få den rättsliga prövning han har rätt till. Bilden är tagen i fängelset.
Efter mer än fem år kommer Jeton Kiqina äntligen att få den rättsliga prövning han har rätt till. Bilden är tagen i fängelset.Foto: Privat

– Men jag litar inte på systemet, säger 30-åringen från Borås och Svenljunga som mot sitt nekande dömts för mord.

– Visst, det blir starka känslor när det äntligen finns chans att något händer. Men jag har inget förtroende för domstolarna här och vågar faktiskt inte gissa hur det går, säger han på telefon från fängelset i Dubrava.

Annons

BT har många gånger skrivit om Jeton Kiqina som var 25 år då han självmant åkte till Kosovo för att vittna i en mordrättegång.

Men när han kom till domstolen i Pristina började åklagaren och domaren diskutera och växla papper med varandra. Plötsligt steg poliser in i rättssalen och grep Jeton.

Det var den 9 november 2004 och sedan har han suttit inlåst.

Först var Jeton Kiqina häktad till mars 2007, då han dömdes till 16 års fängelse. Sedan har han fått vänta tills nu på att högre instans ska pröva domen.

Enligt lag ska dömda bara behöva vänta tre till sex månader på att överklagade domar tas upp.

– Klart man mår dåligt när det tar så lång tid, man får inga bra tankar alls. Ibland känns det som om det är hopplöst, som om det inte är någon mening att kämpa och vägra ge upp, säger Jeton.

Fängelset ligger cirka fem mil från Pristina, där rättegången ska hållas.

Jeton Kiqina försöker på olika sätt hålla igång för att inte brytas ner, fysiskt eller psykiskt.

– Jag brukar ordna fotbollsturneringar här inne. Ibland hjälper det mig att skingra tankarna och jag får tiden att gå.

När han greps styrdes Kosovo av FN:s Unmik, som även svarade för det provisoriska rättsväsendet. Nu har EU via Eulex tagit över domstolar och annat.

Annons

– Det är som om jag hamnat i kläm. Som om man tappat bort mig utan att någon ens bryr sig, säger Jeton Kiqina.

Tidningar och tv i Kosovo har tagit upp hans fall. Senast i ett debattprogram där en hög jurist var mycket kritisk och ansåg att Eulex sköter rättsväsendet godtyckligt.

Jeton Kiqina tycker inte att han fått tillräckligt stöd från utrikesdepartementet, som via sektionskontoret i Pristina ska hålla koll på ärendet.

– Jag har inte sett någon därifrån på ett par månader och inte hört något heller.

Detta har hänt

I augusti 2001 var Jeton Kiqina på bröllopsfest i en by i Kosovo. En familj som åkte därifrån vid midnatt utsattes för attentat på hemvägen. Skyttar med automatvapen sköt minst 27 skott mot bilen. Föräldrarna och två av tre barn dog. Mannen utpekades som förrädare som stött serberna under kriget i Kosovo.

Tolv personer dömdes senare för inblandning i dådet, bland dem kusiner till Jeton Kiqina.

I november 2004 åkte han till Kosovo för att vittna. Men han greps direkt då han kom till domstolen och har varit inlåst sedan dess.

I mars 2007 dömdes han till 16 års fängelse. Han överklagade, men först nu tas fallet upp i högre instans.

Jeton har hela tiden nekat och hävdat att han fälldes av ett vittnesmål som en kusin lämnade under tvång och sedan tog tillbaka. Bevis som påstås ha funnits mot honom har försvunnit och aldrig påträffats.

Förra året släpptes tre män som dömts till långa fängelsestraff i målet, bland dem en 48-åring som utpekats som huvudman.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons