Jättesumman – sparkade chefen får 18 månadslöner av Borås stad

Kommunen avskedade en chef efter BT:s avslöjande om bisysslor och miljonaffärer.
Mehri Damani tog med hjälp av facket strid för sitt jobb.
Nu tvingas Borås stad betala henne 18 månadslöner.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 20 december 2020 • Uppdaterad 26 september 2022

BT granskade i våras kommunens samtliga 471 chefer. 21 av dem satt i stora företags styrelser – utan att ha följt reglerna och anmält det till sin arbetsgivare. Vissa gjorde dessutom affärer med Borås stad.

Mehri Damani var då chef på sociala omsorgsförvaltningen. Hon var dessutom vice vd och styrelseledamot i familjeföretaget Nya livet Fritsla AB, som hade omfattande affärer med kommunen.

Kommunen kom, efter BT:s avslöjande, fram till att Mehri Damani allvarligt missbrukat arbetsgivarens förtroende och hon avskedades. Mehri Damani tog hjälp av sitt fackförbund och argumenterade för att hon skulle få behålla sitt jobb. Förhandlingarna på lokal nivå avslutades i oenighet och drevs vidare centralt. Nu är tvisten över.

På central nivå har Akademikerförbundet SSR och Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommit till en uppgörelse. Mehri Damani fick inte igenom huvudkravet att behålla sin anställning i Borås stad. Men kommunen blev skyldig att betala Mehri Damani motsvarande 18 månadslöner. Pengarna betalades ut som ett engångsbelopp, som kommunen också drog preliminär skatt på.

Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad.
Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad.Foto: Jan Pettersson

Ni avskedade Mehri Damani på grund av förtroendeskadligt beteende. Nu får hon 747 000 kronor i en uppgörelse. Varför blev det så här?

– Det gick till central förhandling. När det väl hade hamnat där hade vi inte längre någon påverkan på detta, säger stadsdirektör Svante Stomberg

Vilka signaler skickar uppgörelsen till kommunens anställda och till boråsarna?

– Summan i sig är naturligtvis hög, säger Stomberg. I det här läget har väl den förtroendeskadliga delen inget pris, även om den här händelsen blev väldigt dyr för arbetsgivaren. Men jag tror att motsatsen, att låta henne ha kvar sin anställning, hade varit dyrare utifrån hur vi ska agera och moraliskt fungera i de anställningar och de uppdrag vi har. Boråsarna måste kunna ha tillit till det vi gör och hur vi agerar.

Rolf Löfberg, chefsförandlare på Akademikerförbundet SSR, var den som först drev Mehri Damanis sak. Han kommenterar uppgörelsen så här:

– 18 månadslöner är helt okej. Mehri Damani sa: Får jag inte 18 månader så går vi till tvist.

Enligt Löfberg började diskussionen om förlikning med en långt lägre summa än vad slutresultatet blev.

– Jag tror inte Mehri Damani gillar uppgörelsen, men som hon uttrycker det: Bättre än inget. Jag tror att hon är väldigt förgrymmad på Borås stad och den hantering hon har fått utstå där.

Detta är inte första gången som Mehri Damani får en större summa pengar av en kommun i Sjuhärad. Hösten 2015 gjordes en överenskommelse i Svenljunga kommun. Då fick Mehri Damani 421 850 kronor i avgångsvederlag. Det motsvarade då elva månadslöner.

Mehri Damani lämnade familjeföretagets styrelse efter att BT skrev om hennes bisysslor. Borås stads individ- och familjeomsorgsförvaltning gör inte längre affärer med bolaget.

Så här såg kraven ut:

Fackets linje var att Damani hade avskedats i strid med lagen om anställningsskydd.

Kravet var att hon skulle få jobbet tillbaka, lön från då hon avskedades tills att tvisten var löst och att arbetsgivaren skulle betala henne skadestånd.

Arbetsgivaren stod fast vid att man inte hade något förtroende för Damani.

På central nivå enades parterna om att Borås stad ”för tvistens lösande” skulle betala ersättning till Damani.

Annars kunde tvisten ha gått vidare till Arbetsdomstolen.

Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.