Jättelöv prydnad på nybyggda Asplyckan

Nybyggda kvarteret Asplyckan, som ligger invid Kungsleden, ska prydas med jättestora löv som ska slingra sig upp längs huskropparna.
Borås • Publicerad 23 oktober 2014
Foto: Lennart Magnusson

Borås stadskärna får nu ytterligare utsmyckningar. Asplyckan som just nu växer fram på den gamla parkeringsplatsen i hörnet av Kungsleden och Åsbogatan ska prydas med en så kallad fasadskulptur.

De stora löven ska täcka hela sockeln som är mer än fyra meter hög. Löven ska även växa upp på husfasaderna och glasskärmarna. I nuläget lutar det åt att löven färgas i samma kulör som huset, troligen en ljus nyans i gul-beigehållet.

– Vi funderar på att färga något enstaka löv i en annan färg. Vi har tänkt montera allt först och ha det enfärgat. Beroende på vilken effekt det ger kan vi eventuellt färga något löv i en annan färg i efterhand, säger Mats Segerdahl, projektledare för Järngrinden.

Inspirationen till löven kommer från ett textilmönster av Maria Åström som producerades i slutet av 90-talet. Tanken är att löven ska vara ett återkommande inslag även i trapphusen.

– Vi har lämnat det ganska fritt för arkitekterna. Vi ville att det skulle vara någon form av textil koppling.

Vid jul kommer förbipasserande boråsare kunna se fasaddekoren. Det första huset ska vara monterat vecka 50. I februari nästa år räknar man med hela kvarteret är på plats.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.