Jago nominerad till årets djurhjälte

Sjömarken Artikeln publicerades

Vargfjells Jago räddade i vintras en äldre dam som gått vilse i snöstormen.

Nu är han nominerad till Årets djurhjälte.

Polishunden Varfjells Jago som i vintras uppmärksammades när han räddade livet på en äldre dam, är en av åtta finalister till priset Årets Djurhjälte i Svenska Hjältar.

Det var sent en kall januarikväll som Jago och hans förare Peter Nordgren fick ett larm om en äldre dement kvinna som lämnat sitt hus och försvunnit i snöstormen.

– Min kollega fick i uppgift att leta i ett skogsområde dit hon brukade gå, Jago och jag skulle söka i närområdet. Snön låg som en vägg i luften och jag kände den här fruktansvärda stressen, vi var tyvärr bara två hundar i tjänst men hade behövt vara betydligt fler. Jag försökte jobba i vinden så att hunden skulle få så mycket information som möjligt. Vi gick mot ett upplyst byggområde och Jago hade näsan i luften.

När de passerade utanför byggstaketet markerade Jago och ville in innanför staketet. Peter hittade till slut en väg in, men var tveksam till att någon skulle vara därinne.

– Till min stora förvåning hörde jag hur Jago helt plötsligt gick i anskällning. Det var beckmörkt och jag sprang in. När jag tände ficklampan såg jag att Jago låg vid en svart sopsäck. Typiskt, tänkte jag och kallade tillbaka honom. Då hörde jag mumlanden och såg hur "plastsäcken" rörde på sig. Då låg kvinnan där, delvis översnöad, och satt fast med benet i sprängstenen.

– En fantastisk känsla, dels att jag litade på hunden och att vi hade tur med vinden.

Jago, en helsvart Schäferhund, skickas ut på många sökuppdrag. Enligt Husse är han en duktig på att just söka och spåra.

– När han får något i vind, människa eller föremål, så vill han iväg. När han väl hittar så ställer eller lägger han sig vid föremålet och skäller tills jag kommer fram.

Då får Jago beröm.

– I det här fallet var det ju jag som fick mest belöning när man hittar en människa vid liv.

Svenska Hjältar-galan arrangeras bland annat av Aftonbladet och har i år lagt till den nya kategorin Årets djurhjälte där Jago alltså är en av 8 finalister.

– Att bli nominerad är ju fantastiskt roligt, det är någon som tyckt att vi gör ett bra jobb, säger Peter. Men han vill också betona att i en lyckad sökinsats är det inte bara den som hittar den försvunne som ska ha beröm, alla inblandade bidrar och möjliggör att man hittar det man söker efter.

– Vi brukar säga att regnar det på en, så skvätter det på alla.

Jago kom till Peter som valp och har sedan haft ett innehållsrikt yrkesliv med sin förare. Han har hjälpt till att fånga brottslingar, hitta försvunna personer och säkra bevis på brottsplatser.

– Han är högtemperad, glad och social. En väldigt positiv hund, och han gillar att vara till lags men har en stark egen vilja, så vi får ha lite diskussioner ibland om hur vi gör saker, säger Peter och skrattar.

– Jag får stå för logiken och så får Jago stå för näsan. Han är härlig på det sättet att man behöver aldrig tjata för att han ska jobba - det är fullt ös från start.

Nu är Jago snart åtta år gammal och ska nästa år lämna tjänsten och bli familjehund på heltid.