"Jag blir alldeles rörd, nästan till tårar”

Elisabeth Broberg kan nu kalla sig Årets aktivist.
På den dagliga verksamheten tog hon emot den hedersamma utnämningen, till sina vänners höga jubel.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BORÅS • Publicerad 2 oktober 2020 • Uppdaterad 8 oktober 2020
Elisabeth Broberg vid den dagliga verksamheten aktivitetshuset Kamgarn gratuleras av verksamhetschefen Charlotte Dahl, efter att ha tagit emot utnämningen Årets aktivist.
Elisabeth Broberg vid den dagliga verksamheten aktivitetshuset Kamgarn gratuleras av verksamhetschefen Charlotte Dahl, efter att ha tagit emot utnämningen Årets aktivist.Foto: Jan Pettersson

– Hon är känd i hela Sverige för sitt stora engagemang så hon är verkligen värd det här, säger aktivetetshuset Kamgarns verksamhetschef Charlotte Dahl.

Utnämningen Årets aktivist, som utses av Föreningen för utvecklingsstörda barn ungdom och vuxna (Fub), var hemlig fram till prick klockan 11.00 på fredagsförmiddagen. Då möttes Elisabeth Broberg av ett 50-tal människor på gårdsplanen, viftandes med ballonger.

Deras glada tillrop chockade den ovetande vinnaren totalt.

– Oj vad det här känns roligt! Jag blir alldeles rörd, nästan till tårar, sa Elisabeth Broberg när hon tog emot folkets jubel.

"Oj vad det här känns roligt! Jag blir alldeles rörd, nästan till tårar”.
"Oj vad det här känns roligt! Jag blir alldeles rörd, nästan till tårar”.Foto: Jan Pettersson

I över 30 år har hon föreläst om sitt liv som funktionsnedsatt, med betoning på alla människors lika värde.

– De senaste tio åren har jag också pratat om vikten av ett bra bemötande, och den funktionsnedsattes rätt till sin egen frihet. Är jag trött ska jag kunna stanna uppe sent utan att någon ska säga åt mig att lägga mig, till exempel, säger hon.

Elisabeth Broberg anslöt sig till den dagliga verksamheten på Göta för 1,5 år sedan. Verksamhetschefen Charlotte Dahl berättar:

– Hennes starka önskemål var att få fortsätta åka runt och föreläsa. Vi såg det som en självklarhet att ge henne den möjligheten.

Förutom att föreläsa för skolor och andra verksamheter har Elisabeth Broberg också skrivit en bok om vad hennes utvecklingsstörning har inneburit för henne i livet.

Personer från Fub:s riksförbund var på plats för att gratulera vinnaren i Borås. Hon tävlade mot tio andra nominerade till Årets aktivist.

– Elisabeth utnämndes främst för att hon varit så ihärdig i sitt engagemang, och för att hon belyser frågan om allas lika värde. Hon är väl värd den här utnämningen, säger Sara Westfahl vid Fub.

Foto: Jan Pettersson
Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.