Annons

Inhyrda läkare kostar allt mer

Västra Götalandsregionens kostnader för bemanningsföretag rusar i höjden.
Borås • Publicerad 28 maj 2008

Jämfört med förra året ökade kostnaderna för inhyrd personal, främst läkare, med 71 procent under första kvartalet i år.

Och tendensen är fortsatt ökning.

Annons

– Ja, om vi inte gör något åt det, säger regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s).

Han hissar nu varningsflagg för siffrorna som redovisas i delårsrapporten för första kvartalet i år.

Under den perioden betalade regionen förra året ut 63 miljoner kronor till bemanningsföretag inom hälso- och sjukvården. I år hamnar notan för samma tid på 108 miljoner.

Enligt regionstyrelsen ökar kostnaderna för bemanningsföretag mer i Västra Götaland än i övriga landet. Den övergripande inriktningen i regionen är att användandet av inhyrd personal ska minska.

En förklaring till att kostnaderna rusat i höjden, är förmodligen att regionen med kraft gått in för att beta av köerna och minska väntetiden till vården.

– Dessutom råder det brist på distriktsläkare i primärvården.

En balansgång

Enligt Roland Andersson är det en balansgång att samtidigt både minska köerna och minska användandet av inhyrd personal.

– När vi från politiskt håll har sagt att vi måste minska köerna, så möts vi av problemet att sjukvården säger att då måste vi anlita bemanningsföretag.

Ekonomiförvaltningen har nu fått i uppdrag att noga följa utvecklingen. Prognosen för hela 2008 är att bemanningsföretagen kommer att kosta 408 miljoner kronor, vilket är 47 miljoner mer än 2007.

– Vi har föreslagit att man ska ta fram en handlingsplan för rekrytering av läkare, säger Sören Kviberg (v), som en långsiktig lösning på problemet.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons