Ingen sänkt rösträttsålder

Det blir ingen rösträtt från 16 år i kommunalvalet i Borås.
Borås • Publicerad 19 september 2008
Agnes Sandstedt, Mir Englund-Dusim och Johans Hellström försöker övertyga vägvalets Anna Grahn om sänkt rösträttsålder.
Agnes Sandstedt, Mir Englund-Dusim och Johans Hellström försöker övertyga vägvalets Anna Grahn om sänkt rösträttsålder.Foto: Anders Robertsson

Trots att miljöpartiet bjöd ner de övriga politikerna i sandlådan utanför fullmäktigehuset fick de inget gehör för förslaget.

Agnes Sandstedt och Mir Englund-Dusim från Grön ungdom hade placerat en sandlåda utanför entrén till fullmäktigehuset. De menade att övriga politiker inte hängt med i utvecklingen utan fortfarande tror att ungdomar leker i sandlådan.

Men detta gjorde inga djupare intryck på politikerna från de andra partierna. Det hjälpte inte heller att ungdomsrådet tycker att Borås kan bli försökskommun för rösträtt från 16 år. Miljöpartiets Johan Hellström fick bara stöd av sina egna när hans motion togs upp i fullmäktige.

Ungdomar är politiskt intresserade och vill vara med och påverka, menade han och pekade på att med dagens rösträttsålder 18 år och val vart fjärde år blir snittåldern på förstagångsväljaren 20 år.

Johan Hellström hänvisade också till att flera andra länder har infört eller diskuterar att införa en lägre rösträttsålder.

–?Det är viktigt att Borås kommun går före precis som vi gjorde med föräldranätverken, sa han.

Men kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m) tyckte inte att kommunen skall sänka rösträttsåldern. Frågan om vem som skall ha rösträtt skall överlåtas till regering och riksdag, ansåg han.

–?Sedan kan man säga att många 16-åringar är allvarligt politiskt engagerade. Men vi skall inte göra kommunala försök, vi är inte mogna för det.

Vid voteringen röstade miljöpartiet för sänkt rösträttsålder, två ledamöter Anna Grahn och Olle Hermansson (vägv) avstod från att rösta, medan övriga röstade mot förslaget.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.