Ingen klar linje för att få fler pappor att stanna hemma
BORÅS. – Idag är mammorna föräldrar, papporna bara en bonus, säger Anita Spjuth (v).
I en enkät (se papperstidningen 080308) med mammor säger så gott som alla blankt nej till att lagstifta om delad föräldraledighet.
BT har talat med några kvinnor i Boråspolitiken om lösningar. Här spretar åsikterna åt olika håll. Så ser det också ut på riksplanet.
Vinner på jobbet
Anita Spjuth ser flera fördelar med att lagstifta om föräldraledigheten. Några är att barnen får större tillgång till båda sina föräldrar tidigt i livet, hushållsarbetet fördelas jämnare automatiskt, men framför allt är kvinnorna vinnare på arbetsmarknaden.
För henne handlar frågan om att lyfta blickan från sitt eget köksbord.
– Man måste se de strukturella problem som finns i samhället. Visst räcker det inte enbart med delad föräldraledighet för att nå jämställdhet, men det är en bra början.
Alla partier är överens om att det behövs ett mer jämställt uttag av föräldradagarna. Men politiker inom samma parti har olika lösningar.
– Varje familj har sina specifika förutsättningar för hur de vill göra med föräldraledigheten. I grunden tror jag mer på attitydförändringar för att få fler pappor att stanna hemma. Jag tror inte att vi når målen med lagstiftning. Det bli kanske bara så att barnen börjar tidigare på dagis istället, säger Sara Andersson (s).
– Jag hade hoppats att det räckte med morötter, men tyvärr tror jag inte det. Jag köper alla sakargument för lagstiftning om delad föräldraledighet, säger kommunalrådet Lena Palmén (s).
Samtidigt vet hon att det rent känslomässigt som nybliven mamma är svårt att släppa ifrån sig föräldradagarna till mannen.
– Jag är glad att jag snodde föräldradagarna från min man, men jag gjorde det av egoistiska skäl.
Anna Svalander (fp) är för regeringens förslag om jämställdhetsbonus, men att lagstifta om delad föräldraledighet är inget hon vill ha.
– Vem som ska vara hemma och torka snoriga näsor ska inte staten bestämma.
Dåligt med tid
Sara Degerman Carlsson (kd) håller med om att föräldrarna själva ska bestämma vem som ska vara hemma. Men tycker inte om den nuvarande utformningen av jämställdhetsbonusen.
– Det verkar vara ett krångligt system och det gynnar ingen. Småbarnsföräldrar har inte tid att sätta sig in i vad en jämställdhetsbonus innebär då.
Sara Degerman Carlsson tycker att diskussionen ofta hamnar snett. Idag är det inte bra nog att ”bara” vara hemma och ta hand om barnen.
– Men jag kan säga att det här är den absolut bästa ledarskapsutbildningen jag har gått. Jag har aldrig jobbat så hårt som när jag var hemma med tre barn under fyra år.