Inga skriftliga omdömen på Boråsskolor - trots regeringsbeslut
Men så kommer det inte att bli i Borås. Här finns det skolor som avvaktar.
Regeringen fattade i somras beslut om de skriftliga omdömena. Varje termin ska föräldrar och elever få skriftliga omdömen om hur det går för eleven i relation till målen i läroplanen och kursplanerna. Omdömena får, till skillnad från tidigare, vara betygsliknande. Hur omdömena ska utformas är upp till varje rektor.
I Borås har man kommit fram till att det ska tas fram gemensamma kriterier för omdömena. Men dessa är ännu inte klara. Men nu är det i många skolor dags för utvecklingssamtal, då föräldrar och elever träffar lärare. Och alla kommer inte denna termin att få det skriftliga omdöme som regeringen har fattat beslut om.
– Vi har sagt att vi avvaktar, säger Rolf Runesson, rektor för skolorna i Målsryd och Rångedala.
Tillsammans med en del andra rektorer har han kommit fram till att det är bättre att vänta än att komma med ett omdöme under hösten och sedan presentera omdöme i en helt ny form under vårterminen. Alltså kommer det inte att gå ut ett omdöme till alla.
– Det verkar som om föräldrarna tar detta med ro, menar Runesson.
Men föräldrar som själva begär ett skriftligt omdöme ska också i dessa skolor kunna få det.
På Norrby har man valt en annan väg.
– Vi skapar egna modeller, det har vi diskuterat i ledningsgruppen, säger verksamhetschef Lars Bengtsson. Det kommer att se lite olika ut på olika skolor, men grundtanken är att ge en bild av var eleverna befinner sig i förhållande till mål och kursplan.
Olika grupper arbetar nu med att ta fram en mall för hur Borås gemensamma omdömen ska se ut. Arbetet leds av utvecklingsenheten och beräknas vara klart runt jul.