Imam: "Gärningsmannen har en dålig själ"

Bara dagar efter terrordådet i Stockholm. Bland muslimerna på Hässleholmen är stämningen tryckt.
Borås • Publicerad 14 december 2010
Imamen Adan Guyó Ali, verksam på Hässleholmen, fördömer starkt terrordådet i Stockholm. ? Alla är oroliga efter det som hänt, säger han.
Imamen Adan Guyó Ali, verksam på Hässleholmen, fördömer starkt terrordådet i Stockholm. ? Alla är oroliga efter det som hänt, säger han.Foto: Lars-Åke Green

– Väldigt många är oroliga för vad som skall hända nu, säger imamen Adan Guyó Ali.

Han ser allvarlig ut när han skakar på huvudet och sluter ögonen. Han verkar uppenbart bekymrad över situationen.

– Det är inte bra, det är absolut inte bra, säger han och syftar på helgens händelser i Stockholm där en 28-årig man sprängde sig själv i luften med ett förmodat uppsåt att döda många fler.

Mannen uppgav själv genom mejl och ljudfiler till både TT och Säpo att dådet skedde på grund av svenskarnas ”krig mot islam och förnedrande av profeten” samt stödet till konstnären Lars Vilks.

Det uttalade religiösa motivet har gjort att flera imamer och ledare för muslimska föreningar och församlingar runtom i landet fördömt mannens handlingar. Många menar också att det skadar bilden av islam och dess anhängare. Liknande åsikter finns också i Borås.

Redan dagen efter explosionerna tog många muslimer kontakt med imamen Adan Guyó Ali, verksam vid moskén på Hässleholmen. Församlingsmedlemmarna är oroliga menar imamen.

– Alla är oroliga efter det som hänt. De undrar vad som skall hända nu och om det kan drabba alla som tror på islam. Att folk skyller på muslimer.

Anser du att det finns en sådan risk?

– Jag tror att svenska folket förstår att muslimer inte vill skada folk. Sedan finns det alltid dåliga själar. Personen som gjorde det här i Stockholm hade en dålig själ. Han var inte muslim på riktigt. Han utnyttjade bara islams namn. Jag hoppas och tror att svenskarna förstår att det inte var islam som låg bakom. Men är man kritisk till islam är det kanske så att man blir mer kritisk efter det här. Det är givetvis inte bra.

Hur reagerade du själv på dådet?

– Jag blev väldigt ledsen och besviken. Jag kritiserar verkligen det som hände. Det borde inte ske, säger Adan Guyó Ali och syftar på att Sverige är ett bra land för muslimer.

– Sverige tar emot många och behandlar oss alla bra. Sverige hjälper flyktingar. Därför borde det inte hända här. Det borde inte hända i Sverige.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.