Annons

Ilska och frustration mot polisen: "De har startat ett krig - då får de krig också"

– Det har varit lugnt här länge nu och så kommer de plötsligt hit och startar ett krig – då får de krig också.
Det säger unga på Hässleholmen som skyller bränderna på polisen.
Borås • Publicerad 11 september 2012

Samtliga unga människor som BT träffar på Hässleholmen ger samma bild av orsakerna till den senaste tidens oroligheter. Både killar och tjejer i åldern 15-20 år skyller på polisen.

De hävdar att en ny grupp poliser nyligen dykt upp i stadsdelen och genom sin attityd provocerat fram bränderna och skadegörelsen.

Annons

– Man kan inte gå utanför Netto utan att de stannar en och ska visitera, säger någon.

– De plockar in dig i bilen och kör iväg dig för att ta pisseprov bara man är ute och går, säger en annan.

– Det var lugnt förr, men nu har det blivit värre. Mycket värre.

Ingen av dem som BT pratar med vill framträda med namn och bild, men så gott som alla säger sig känna till vem eller vilka som stått för den gångna helgens oroligheter. Ingen skulle heller ens tänka sig tanken att berätta om det för polisen.

Förtroendeklyftan är avgrundsdjup.

Dilshad Batifi, arbetsledare för FC Ibra på Hässleholmen, är besviken över det som har hänt.

– Vi har pratat med ungdomarna och förklarat för dem att bränderna och skadegörelsen bara förstör för oss själva och vårt arbete. Nu gör vi vad vi kan för att stätta stopp för det som håller på att hända, säger han.

Samtidigt bekräftar även han att polisens attityd har varit det som satt igång reaktionen från ungdomarna.

– Jag känner till ungdomar som blir visiterade framför ögonen på sina föräldrar. Jag förstår att många känner sig arga och frustrerade.

Han påpekar också att det inte bara är ungdomarna, utan även dem i 20-årsåldern som får smaka på polisens beska medicin.

Annons

– Då blir de förbannande och börjar hata polisen. Och de yngre lyssnar på de äldre och sedan är allt igång, säger han.

Dilshad Batifi menar att polisens sätt att arbeta bara fungerar så länge de finns på plats, men så fort de lämnar Hässleholmen tar ungdomarna ut sin ilska och frustration på det som finns tillgängligt.

– Polisen måste bli bättre på att bygga en relation med dem som bor här. Man kan inte bara komma hit och försöka sätta sig i respekt. Man måste börja med att säga hej och prata med folk.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons