Ideell grupp anmälde näthatande boråsare

Borås Artikeln publicerades

En boråsare skrev rasistiska kommentarer i en öppen Facebookgrupp och åtalas nu för två fall av hets mot folkgrupp.

Bakom en av polisanmälningarna ligger en ideell förening som granskar hat på nätet.

BT berättade tidigare i veckan om boråsaren i 75-årsåldern som skrivit kommentarer i den öppna Facebookgruppen med över 100 000 medlemmar. Inläggen skrevs 2017.

Mannen är aktiv på Facebook och har skrivit många inlägg, både i grupper och statusuppdateringar. I de aktuella inläggen har han, som åklagaren beskriver det, uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan grupp med syftning på hudfärg eller etniskt ursprung.

En av polisanmälningarna mot honom gjordes av föreningen Näthatsgranskaren, en ideell organisation som bildades för drygt ett år sedan. Föreningen har ett 20-tal aktiva medlemmar. Bland dem finns före detta poliser, jurister och företagare med välutvecklad it-kompetens.

”Vi var några personer som uppmärksammade hur enormt mycket problem det finns i sociala medier och att många känner frustration över att man inte kan göra något åt det”

Föreningen gör sökningar i runt 70 Facebookgrupper och polisanmäler kommentarer som de anser är brottsliga.

– Vi var några personer som uppmärksammade hur enormt mycket problem det finns i sociala medier och att många känner frustration över att man inte kan göra något åt det, säger föreningens ordförande Kenneth Bodin.

– Vi konstaterade att en hel del av det som skrivs är kriminellt. Mörkertalen har varit enorma, tillägger Bodin som själv arbetat med internet sedan det kom till.

Kenneth Bodin.
Kenneth Bodin.

Han menar att om föreningen kan bidra till att få bort den värsta toppen på ”hatpyramiden”, kan det leda till ett bättre klimat på sociala medier.

Sedan starten i augusti 2017 har Näthatsgranskaren gjort cirka 1 200 polisanmälningar mot runt 1 000 personer. Av de knappt 800 anmälningar som gjordes 2017 ledde 25 procent till åtal.

Hets mot folkgrupp är den klart dominerande brottsrubriceringen. Även olaga hot förekommer frekvent. Trots att polis och åklagare i många fall håller med om att det förekommer brottslighet har Näthatsgranskaren stött på motstånd.

– Vi jobbar mot kriminellt näthat, men får mycket motstånd från människor som försvarar det här, vilket är absurt. Det går alldeles utmärkt att kritisera religion och invandring i Sverige. Det enda vi vänder oss emot är när det övergår till att bli kriminellt, säger Kenneth Bodin.

”Det är ett kollektivt fenomen, man triggar varandra. Vi har sett i förhör att ganska många av de som blivit dömda säger att de inte vet vad som händer med dem när de går in på Facebook”

På den tiden tidningar hade öppna kommentarsfält kunde läsarna skriva anonymt. Så är det inte i samma utsträckning på Facebook. Trots öppna Facebook-profiler anmäldes alltså över 1 000 kommentarer av Näthatsgranskaren förra året.

Varför tror du att man skriver sådant här på nätet trots att profilen i många fall är öppen?

– Det är ett kollektivt fenomen, man triggar varandra. Vi har sett i förhör att ganska många av de som blivit dömda säger att de inte vet vad som händer med dem när de går in på Facebook, säger Bodin.

I en intervju i Expressen i våras riktade Bodin kritik mot Facebook då det framkommit att kommentarer som resulterat i fällande domar fortfarande låg kvar i kommentarsfältet. Han utvecklar resonemanget för BT:

– Facebook känner sig lite maktlösa, samtidigt som de gör på tok för lite. Hets mot folkgrupp finns exempelvis inte i USA – och Facebook vill följa amerikansk lagstiftning. Men om de inte agerar är de juridiskt ansvariga, anser jag. De har visserligen blivit bättre, men måste göra mycket mer.

Fakta

Näthatsgranskaren

Ideell förening utan partipolitisk koppling som bildades i augusti 2017.

Har ett 20-tal aktiva medlemmar som läser kommentarer i ett 70-tal Facebook-grupper och polisanmäler misstänkta hatbrott.

Gruppen använder sig av sökscript för att hitta rasistiska uttryck, hat och hot.

Bland medlemmarna finns jurister, it-företagare och före detta poliser.

Hets mot folkgrupp är den vanligaste brottsrubriceringen i de anmälda inläggen.

Det vanligaste straffet för hets mot folkgrupp är böter, men om brottet anses vara grovt kan det ge upp mot två års fängelse.

2017 anmäldes totalt drygt 2 000 fall av hets mot folkgrupp. Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

Källor: Näthatsgranskaren, Brottsförebyggande rådet, Dagens juridik

Visa mer...