Hundägarens värsta högtid

Hallå där... Åke Claesson, ordförande i Borås Brukshundsklubb. Nyår brukar inte vara en höjdare för hundägare med vovvar som är rädda för smällar och skott.
Borås • Publicerad 28 december 2010

Hur mår hundarna på nyårsafton?

– De mår inte bra. Åtminstone inte de som är skotträdda. Det är något fruktansvärt. Jag tror inte någon människa kan fatta hur de mår när de darrar och skakar av rädsla. Det går inte att tala till dem heller. De är helt utom sig av skräck.

Om man har en hund som är rädd för smällare, vad kan man göra som husse eller matte för att lindra rädslan. Kan man göra något?

– Det första som man kan göra är att höra med en veterinär om hunden kan få något lugnande. Det finns sådan medicin. Annars får man ta med sig hunden och fira nyår på något ställe där det inte finns några raketer.

– Jag föreslår att raketerna ska förbjudas.

Är alla hundar skotträdda eller är vissa raser mer rädda än andra?

– Det finns skotträdda hundar i alla raser, men alla hundar är inte rädda. Det är en minoritet av hundarna som är rädda, men det är alldeles för många ändå.

Kan man träna en hund till att inte vara skotträdd?

– Det är väldigt svårt om hunden redan blivit rädd. Möjligtvis kan man träna bort skotträdsla om man börjar väldigt tidigt när hunden är liten Men det går inte på en gammal hund.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.