GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hot, våld och fusk på företaget: ”Frukta mig mer än djävulen”
Hot, svarta pengar och slavliknande förhållanden – det uppdagas när BT granskar Boråsföretaget Damma & Städa.
Städarna vittnar om våld, trakasserier och uteblivna löner.
– Ägaren sa ofta: “Jag är Guds värsta varelse. Frukta mig mer än djävulen” berättar tidigare anställda.
Borås • Publicerad 9 februari 2022 • Uppdaterad torsdag 11:25

BT GRANSKAR: SKRÄCKVÄLDET PÅ STÄDFIRMAN

De första artiklarna i granskningen publicerades i februari 2022.

De är människor som flytt från krig, människor som försöker hitta sin plats i ett nytt land, människor som jobbat hårt – och som nu träder fram.

De beskriver en rädsla och att de känner sig lurade, svikna och utnyttjade.

BT kan nu avslöja hur ägaren till Damma & Städa, Ibrahim Mawed, utnyttjar sina anställda och skrämmer dem till tystnad. Det handlar om uteblivna löner, fusk, svartarbete, och vad som beskrivs som en terrorliknande styrning.

Flera anställda vittnar om att de blivit hotade av ägaren – som tidvis uppges ha burit skottsäker väst på kontoret. När de anställda frågade varför sa han att han hade fiender.

– Det är som en diktatur, det känns inte som Sverige, beskriver städarna.

Många av städarna har haft anställningar med stöd från Arbetsförmedlingen. När myndigheten kom för att inspektera arbetsplatsen låstes städarna in i köket och fick vänta där för att inte bli sedda av handläggaren, berättar städare.

BT har tagit del av ett tiotal olika berättelser. Personerna vi träffat kommer från olika länder, är i olika åldrar och har olika historier, men de har alla arbetat på städföretaget i Borås. Vi har träffat dem i deras hem och på olika platser i stan.

De flesta har valt att vara anonyma av oro för sina familjer.

Ibrahim Mawed driver både en enskild firma och ett aktiebolag med samma namn och har en rad stora kunder, framför allt i Borås med omnejd.

De före detta anställda är många.

En av dem är 40-åriga Ban Altaee.

Hon kom till Sverige 2015, för sina döttrars skull. Vägen hit var svår och fylld av sorg och rädsla. Den levande mardrömmen i hemlandet Irak fick familjen att fly till Syrien, men kriget och oroligheterna i landet gjorde att de fick fly igen.

I Sverige fick hon arbetsvisum. Men nu riskerar hon utvisning på grund av arbetsgivarens fusk.

Ban Altaee slet hårt på Damma & Städa i flera månader 2021, i tron om att hon arbetade vitt. När hon upptäckte att arbetsgivaren inte hade skickat in uppgifter om henne till Skatteverket, gick hon upp till Ibrahim Maweds kontor tidigt på morgonen och konfronterade honom. Mawed blev då aggressiv och slog henne på armen, berättar Ban Altaee.

– Han hotade med att klippa av mig tungan om jag berättade, säger hon.

Ban Altaee fick sedan betala 12 000 kronor kontant till honom, för att få ut sina lönespecifikationer, berättar hon och visar upp pappren.

När BT tittar närmare på ”lönebeskeden” blir det tydligt att det bara är kopierade fuskdokument.

Det var först när hennes advokat uppmärksammade henne på att något inte stod rätt till, som det uppdagades att hon jobbat svart – utan att veta om det. På hennes konton fanns insättningar för lön. Men hos myndigheterna saknades bevis.

– Det kom som en chock, säger Ban Altaee.

– Sedan urartade det och han började skicka hotfulla meddelanden till mig och min man. Ägaren respekterar inte de anställda. Det är flera som anmält honom, berättar Ban Altaee.

Arbetsgivaravgifter måste betalas in och redovisas för varje månad, men Ban Altaees inkomstuppgifter på Skatteverket, som BT tagit del av, visar att de saknas för flera månader – under tiden hon arbetat på Damma & Städa.

Ban Altaee har en samling dokument som ger stöd för hennes berättelse; lönespecifikationer, bankutdrag som visar vad hon fått i lön, polisanmälan och uppgifter från Skatteverket.

Hon berättar att hon aldrig var hemma från jobbet före klockan 19, och att hon ofta arbetade från åtta på morgonen till 22 på kvällen. Ibland jobbade hon sju dagar i veckan.

– Det var normalt att jobba så mycket, säger hon.

Bakom de rena golven, putsade fönstren, och skinande ytorna står anställda som behandlas illa. Ban Altaee arbetade på företaget i närmare ett halvår och berättar nu om de slavliknande arbetsvillkoren.
Bakom de rena golven, putsade fönstren, och skinande ytorna står anställda som behandlas illa. Ban Altaee arbetade på företaget i närmare ett halvår och berättar nu om de slavliknande arbetsvillkoren.Foto: Jan Pettersson

Ban Altaees man, Mohammed Al-Gburi visar i sin tur upp sitt eget anställningsavtal med Damma & Städa. Han arbetade på städfirman våren 2021 – men berättar att han inte fått en krona betalt. Paret accepterade att lönen som Ban Altaee fick även skulle gälla för hennes man, i gengäld skulle arbetsgivaren betala in skatter och avgifter för båda.

– Jag vill inte jobba svart. Jag vill leva i Sverige, jobba och göra rätt för mig, säger Mohammed Al-Gburi.

Damma & Städa började som ett litet företag i slutet av 2018 men växte snabbt. Antalet städare har varierat men ofta har ett 20-tal haft arbete samtidigt. Och merparten har haft anställningar med stöd från Arbetsförmedlingen. För åtminstone vissa har Ibrahim Mawed också fått handledararvode. Ersättningen har varit 2 000 kronor extra i månaden per anställd han skulle lära att städa.

Mohammed Al-Gburi beskriver de långa arbetsdagarna och dåliga arbetsförhållandena. Varje gång hans lön kom på tal fick han höra att han skulle få betalt senare, nästa månad, längre fram. Mohammed Al-Gburi och Ban Altaee vågade först inte konfrontera Ibrahim Mawed.

– När Ban till slut gjorde det fick hon ett slag. Han hotar att komma hem till anställdas familjer och säger att han inte är rädd för polisen. Ingen vågar berätta, säger Mohammed.

– Min fru grät från morgon till kväll i månader efter att hon slutat jobba.

Ban Altaee och Mohammed Al-Gburi har, trots rädsla, polisanmält Ibrahim Mawed för olaga hot. BT har fått ta del av polisanmälan.

– Han försökte få oss att ta tillbaka den, säger Mohammed Al-Gburi.

De många berättelserna BT tagit del av är samstämmiga. Ingen fick extra betalt för övertidsarbete, ingen fick OB-tillägg. Att man själv eller barnen var sjuka var inte en godkänd anledning att utebli från arbetet.

En städare berättar att Ibrahim Mawed kunde dröja med att betala ut lön om han var på dåligt humör, och att han på flera sätt försökte göra avdrag på deras löner.

– Ibrahim gick igenom alla städväskor när man var klar. Han gormade och skrek om man råkat glömma något, ett verktyg eller liknande, då skulle han dra av det på lönen.

– Det kanske låter lite overkligt för andra men det var verkligen så här. När man jobbar där är det mycket som verkar normalt, men i efterhand ser man det klart. Jag är en ny människa nu när jag slutat, säger städaren.

Hen beskriver en oro för sina barns skull.

Varför arbetade du kvar?

– Jag kan inte så bra svenska. Jag hade hopp och trodde att det skulle bli bra. Jag insåg först efteråt hur absurt det var, nu känner jag mig ärrad för livet.

Flera berättar också att det förekom att man fick betala tillbaka mellan 2 000 och 6 000 kronor kontant, av sin lön, till Ibrahim Mawed. En del trodde att det handlade om någon form av skatt.

Den mindre lokalen på Bergsbo finns kvar efter att Getängsvägen övergivits. Aktiebolaget har lägsta kreditklass, 1, och betalningsanmärkningar.
Den mindre lokalen på Bergsbo finns kvar efter att Getängsvägen övergivits. Aktiebolaget har lägsta kreditklass, 1, och betalningsanmärkningar.Foto: Jan Pettersson

Vittnesmålen handlar också om helgarbete mot svarta löner, där man fick 500 kronor per dag.

Ibrahim Mawed har flera gånger uppträtt under andra namn i försök att få fler kunder till firman, menar anställda.

Ibland fick städarna pengar rakt i handen av kunderna att förmedla till Ibrahim Mawed.

– Det var alltid massa kontanter på kontoret, berättar en anställd.

Enligt uppgifter till BT har även papperslösa arbetat på städfirman, och endast fått några tusenlappar i lön. De fick ofta komma in och jobba i slutet av månaden när det var mycket flyttstäd.

– Det var värst för de papperslösa. De fick ta egna bilar till jobben så att de inte skulle förknippas med Damma & Städa, säger en före detta anställd.

Ban Altaee riskerar också att bli papperslös, åtminstone förlorade hon sitt arbetsvisum.

När BT träffar henne är det lunchrusning på hennes nya arbetsplats. Hon har sökt nytt arbetsvisum men inte fått besked ännu.

– Nu när jag berättar för er är jag inte rädd, jag tror på rättssystemet här i Sverige.

Efter allt som hänt vill Ban Altaee och Mohammed Al-Gburi uppmärksamma hur det varit att arbeta på städfirman, i hopp om att ägaren inte ska kunna utnyttja fler.

– Han tjänar mycket svarta pengar och tror att han står över lagen. Det fanns alla sorters fusk, säger Mohammed Al-Gburi.

– Ägaren sa ”Ser du mig och djävulen, så ska du frukta mig mer. Jag kan få någon att misshandla dig för 500 kronor.” fortsätter Mohammed.

Ibrahim Mawed håller sig undan när BT vill ställa frågor om den allvarliga kritiken mot honom och hans företag.

BT inleder med att söka honom via telefon.

Ibrahim Mawed hävdar att han är i Göteborg fram till klockan 16, och ber om att få återkomma om en halvtimme för att boka in en intervjutid. Han hör dock inte av sig.

Och Mawed befinner sig inte i Göteborg – vid 14-tiden syns han utanför Damma & Städas lokaler på Bergsbo i Borås.

Dagen efter gör BT ett nytt försök – denna gång åker vi till Damma & Städas kontor på Getängsvägen.

De stora skyltarna med företagets logotyp – som bara några dagar tidigare suttit på väggarna – är nedplockade. Nu finns endast en mindre tavla vid ingången, där företagets öppettider framgår.

Uppe på andra våning i huset möts vi av en annan företagare. Han uppger att Damma & Städa inte längre finns kvar i lokalerna, och att han själv plockat ner skyltarna.

BT åker till Damma & Städas andra adress, på Bergsbo. Ägarens bil syns inte till. Inte heller några företagsbilar står parkerade utanför.

Fönstret till firman är öppet och innanför rör sig en kvinnlig anställd. Hon släpper in oss i lokalen, som är spartanskt inredd. Det finns ett skrivbord, en soffa och en bokhylla med flaskor av rengöringsmedel uppradat.

I rummet bredvid går ett antal tvättmaskiner på högvarv.

Ägaren svarar BT på telefon: ”Jag har inga problem på mitt företag”
Ägaren svarar BT på telefon: ”Jag har inga problem på mitt företag”Foto: Anton Hedberg

Kvinnan berättar att hon arbetat på företaget i ett år. Hon ringer upp Ibrahim Mawed och räcker över telefonen till BT.

Vi har flera frågor, det handlar om missförhållanden på ditt företag.

– Jag säger till dig, du kan inte skriva eller göra någonting, då gör jag en polisanmälan. Jag har pratat med min advokat.

– Jag har inga problem på mitt företag. Jag har ingen kommentar till dig nu, jag har mycket att göra.

Vi har uppgifter om att du hotat och misshandlat anställda.

– Jag har inte hotat, ingenting. Nej, nej, nej, nej. Jag har jobbat i den här branschen länge, de som jobbar med mig är som bröder och systrar. Jag har inga problem med mina anställda. De älskar mig som en bror. Vi är väldigt nöjda med varandra.

Har du haft svart arbetskraft? Betalat anställda kontant?

– Nej, jag har ingenting. Ni kan kolla hur mycket jag har i inkomst. Allt på Skatteverket.

Kort därefter avslutar Ibrahim Mawed samtalet. De många frågorna som kvarstår lämnas i ett kuvert på hans kontor. Han får också samtliga frågor via mejl.

Innan den anställda kvinnan stänger dörren, säger hon:

– Han är väldigt bra och mycket snäll. Han vill bara jobba.

BT:s reportrar blir insläppta på kontoret av en anställd som tycker gott om Ibrahim Mawed: ”Han vill bara jobba” säger hon.
BT:s reportrar blir insläppta på kontoret av en anställd som tycker gott om Ibrahim Mawed: ”Han vill bara jobba” säger hon.Foto: Anton Hedberg
Fakta

Har sålt städtjänster till stora Boråsbolag

• Ibrahim Mawed startade först Damma och Städa 2018, som en enskild firma.

• 2019 registreras aktiebolaget Damma & Städa.

• Företaget har tre kontorsadresser, två i Borås och en i Göteborg.

• Aktiebolaget har lägsta kreditklass, 1, och betalningsanmärkningar.

• Bolaget omsatte drygt 700 000 kronor 2020.

• Det finns en bil skriven på aktiebolaget, medan Ibrahim Mawed har 15 fordon skrivna på sig.

• Bland kunderna finns ett kommunalt bolag, förvaltningar i Borås stad, bostadsbolag och restauranger i Borås.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Jonas EkelundSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Mohamed SalehSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.