Hoppade av skandalföretaget

Alexander Alfredsson fick jobb på skandalföretaget Sicura som plötsligt slog igen utan att betala löner till anställda.
– Det kändes nästan direkt att något var fel, säger han.
Borås • Publicerad 10 oktober 2010
? Det kändes direkt att något inte stämde och anställda var oroliga för om de skulle få lön, säger Alexander Alfredsson som fick jobb på Sicura i Borås. Han är lättad att han slutade så snabbt.
? Det kändes direkt att något inte stämde och anställda var oroliga för om de skulle få lön, säger Alexander Alfredsson som fick jobb på Sicura i Borås. Han är lättad att han slutade så snabbt.Foto: Anders Robertsson

Alexander blev inte särskilt överraskad då han såg i BT om turerna kring Sicura:

– Med facit i hand kan man väl säga att jag hade tur som inte hann jobba där längre tid än jag gjorde.

22-åringen var timanställd inom hemtjänsten när han på Platsbanken läste om lediga jobb på Sicura. Företaget sökte driftiga och hungriga telefonsäljare till sitt kontor i Borås.

– Jag skickade in mitt cv och en chef ringde. Jag blev kallad till intervju och det kändes bra, som om jag fått jobbet direkt.

De första två veckorna var på prov och då skulle han endast få provision. Först därefter skulle det bli garantilön.

Alexander Alfredsson gick till sitt nya arbete i en kontorslokal vid Knalleland. Första dagen fick han lära sig jobbet. Andra dagen skulle han ringa runt till företag och erbjuda de självriskelimineringar som Sicura sålde.

Arbetskamraterna var trevliga och stämningen god. Men ändå kändes det inte bra:

– Vissa anställda pratade om hur oroliga de var för att inte få ut lön. Dessutom kändes det nästan som om jag ringde runt och försökte lura på företag något.

Även annat bidrog till hans skepsis. På en tavla brukade chefen skriva upp hur mycket kontoren i Borås, Göteborg och Malmö sålde. Och ett par dagar i rad hade Malmö sålt noll.

Först var beskedet att datorerna strulade på kontoret i Skåne. Men sanningen var att det plötsligt slagit igen. Att allt upphörde och anställda blev blåsta både på lön och jobb.

Det blev bara två dagar på Sicura för Alexander Alfredsson. På den tredje dagens morgon ringde han kontoret och sa att han inte ville vara med längre. Att han ville hoppa av på en gång.

– Med tanke på det som hände klarade jag mig bra och jag har fått annat jobb. Men det måste kännas fruktansvärt för dom som var där längre utan att få någon lön.

Sicura startade i år, först i Göteborg och sedan i Borås och Malmö. Affärsidén var att sälja självriskelimineringar till företag så att de slapp självrisker vid försäkringsskador.

Nyligen upphörde Sicuras verksamhet plötsligt och den 31-årige ägaren försvann. Alla anställda förlorade utan förvarning jobben, totalt 30–40 personer varav åtta-tio i Borås.

Anställda i Göteborg hann få ut löner, men Sicura drog inte skatt så de riskerar skattesmällar. Personal i Borås och Malmö fick inte lön.

En förundersökning har inletts om affärerna i Sicura.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.