Hon utmanar normer med provocerande kläddesign

Borås Artikeln publicerades
Maja Gunn presenterar en serie konstnärliga projekt i sin avhandling. Forskningen har resulterat i ett program för experimentellt mode där den rådande heteronormen utmanas. Bland annat har hon utforskat idén om flanellskjortan som lesbisk markör.
Foto:Pressbild
Maja Gunn presenterar en serie konstnärliga projekt i sin avhandling. Forskningen har resulterat i ett program för experimentellt mode där den rådande heteronormen utmanas. Bland annat har hon utforskat idén om flanellskjortan som lesbisk markör.

Kan kläddesign utmana heteronormen och förändra samhället? Absolut, anser forskaren Maja Gunn som är aktuell med en ny avhandling.

Doktoranden Maja Gunn har genom en rad konstnärliga projekt undersökt hur kläddesign kan skapa sociala och ideologiska förändringar – med hjälp av queer och feministisk teori.

– Det handlar om ett annat sätt att jobba med mode, om att väcka frågor som kan få människor att tänka till och vilja diskutera och förändra samhället, säger Maja Gunn om sin forskning.

På tisdag disputerar hon med avhandlingen "Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity" vid Textilhögskolan i Borås.

– Jag tycker det är viktigt att utmana maktstrukturer och att inkludera olika typer av människor och att alla ska kunna rymmas i ett samhälle. Det finns olika sätt att jobba med det. Mitt område är design, säger hon.

I ett av projekten, "If you were a girl I would love you even more", lät hon en man bära kvinnokläder under ett år. Mannen hade uttryckt en rädsla för att verka feminin, vilket inspirerade Maja Gunn att utmana bilden av hur en heterosexuell man ska vara och se ut.

– Han var till en början motvillig men hans reaktioner förändrades under tiden. Han ändrade sitt sätt att se på sig själv och fick en större acceptans för andra, säger Maja Gunn.

Projektet har uppmärksammats i riksmedier och väckt reaktioner.

– En man från en småstad hörde av sig till mig och sa att det gjorde det lättare för honom att gå ut i kjol. Sådant är fantastiskt, att mina projekt kan få någon att vara som den vill och skapa acceptans och förståelse.

Under Prideveckan i Borås inleds en utställning med bilder från det projektet på Textilmuseet.

Maja Gunn utmanar också designerrollen genom performance. Hon tar plats på scenen i ett av projekten och läser en text om hur jaget efter en separation tar på sig en ex-partners kläder och vilka känslor och kroppsliga minnen kläderna väcker.

Hon har även utforskat idén om flanellskjortan som en lesbisk identitetsmarkör och utmanat den traditionellt manliga uniformen genom att skapa en skyddstopp åt brandmän.

Mest nöjd är Maja Gunn med helheten, att hon fick ihop det utifrån de förutsättningar och motgångar som funnits.

– Det finns krafter som vill att det här perspektivet inte ska finnas. De har jag fått föra en kamp emot.

Fakta

Maja Gunn

Maja Gunn är född 1978 och kommer ursprungligen från Dalarna men bor nu i Stockholm. Under våren har hon arbetat deltid som lektor på Beckmans designhögskola.

På tisdag disputerar hon vid högskolan i Borås med avhandlingen "Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity".

Genom en rad konstnärliga projekt har hon undersökt hur kläddesign kan utmana heteronormen och förändra samhället.

Under Pridefestivalen kommer bilder från projektet "If you were a girl I would love you even more" att ställas ut på Textilmuseet i Borås.

Visa mer...