Högskolan vill öka med 300 platser

Högskolan i Borås vill öka antalet utbildningsplatser för att ta emot personer som drabbas av den senaste tidens varsel.
Borås • Publicerad 22 oktober 2008
Johan Sundeen, informationsstrateg, och Jörgen Tholin, vicerektor på Högskolan i Borås, anser att Västsverige bör ses som en gemensam arbetsmarknad. Därför är det naturligt att även Borås får extra platser för att utbilda dem som drabbas av den senaste tidens industrivarsel.
Johan Sundeen, informationsstrateg, och Jörgen Tholin, vicerektor på Högskolan i Borås, anser att Västsverige bör ses som en gemensam arbetsmarknad. Därför är det naturligt att även Borås får extra platser för att utbilda dem som drabbas av den senaste tidens industrivarsel.Foto: Miriam Glans

Efter de stora industrivarslen i Västsverige föreslog utbildningsminister Jan Björklund (fp) 1 000 fler högskoleplatser i Göteborg och Trollhättan.

Det handlar inte om nya pengar utan om en omfördelning från lärosäten som inte fyller sina platser.

Nu vill Högskolan i Borås ha en del av kakan för att kunna möta behovet av omställning på arbetsmarknaden.

– Vi är beredda att ta en del av det här. Man måste se det i ett större perspektiv och varslen drabbar inte bara Volvo och Göteborg utan även underleverantörer i Sjuhärad, säger Jörgen Tholin, vice rektor på Högskolan i Borås.

300 extra studenter är man beredd att ta emot som en direkt följd av en allt sämre arbetsmarknad i Västsverige.

Hur platserna kommer att fördelas är inte bestämt, men tyngdpunkten ligger på utbildningar inom teknik och naturvetenskap – områden som högskolorna har svårt att rekrytera till, men som samtidigt har en god arbetsmarknad.

– Grunden är att vi ska utbilda inom områden där möjligheterna att få jobb är goda. Vi fokuserar på anställningsbarhet, säger Tholin.

– Sen får man inte se det som att vi enbart vänder oss till arbetslösa. Det här är en strukturförändring i samhället.

Nästa vecka träffar företrädare för högskolan regionala samordnare och rikspolitiker i Göteborg för att lägga fram sitt förslag.

Jörgen Tholin ser gärna ett snabbt beslut om de extra platserna.

För de som vill plugga till ingenjör och inte har behörighet, så skissas det på ett förslag om hur ett tekniskt basår ska kortas till en termin och påbörjas redan till våren. Allt för att studenterna ska kunna söka till de tekniska utbildningarna till hösten.

Utbildningsdepartementet har inte fattat något beslut om hur de extra platserna kommer att fördelas i Västsverige.

– Men om Borås har möjlighet att ta emot fler får de gärna komma in med en ansökan, säger Eva-Marie Byberg, pressekreterare hos högskoleminister Lars Leijonborg.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.