Högskolan väljer Simonsland

Högskolan i Borås har valt Simonsland för Textilhögskolans framtida lokalisering.
Borås • Publicerad 26 mars 2010
Högskolans rektor Lena Nordholm och Maria Leissner är nöjd med att frågan om textilhögskolans framtida placering är löst.
Högskolans rektor Lena Nordholm och Maria Leissner är nöjd med att frågan om textilhögskolans framtida placering är löst.Foto: Lennart Magnusson

Frågan behandlades under ett styrelsemöte på fredagen. Beslutet togs i full enighet.

Det andra alternativet var att bygga ytterligare ett hus på Sandgärdet, avsett för Textilhögskolan. Det förslaget slopas därmed till förmån för de gamla fabrikslokalerna.

Det ställs en rad krav inför flytten. Bland annat att Borås stads visioner om ett textilt kluster för området realiseras.

– Det här alternativet är mer ekonomiskt riskfyllt. Det innebär att om inte externa medel tillskjuts blir det för dyrt för högskolan. Vi behöver ha en modell där vi får externa medel som gör att det blir ekonomiskt möjligt för oss. Det är något vi behöver diskutera med framför allt Borås stad, sa styrelseordförande Maria Lessner på presskonferensen.

Andra villkor för flytten är att miljökraven uppfylls och att trafiksäkerheten runt Simonsland ökas.

– För framtida studenter kommer det här att medföra något väldigt gott, sa studentkårordförande Sofie Larsson på presskonferensen.

Högskolans plan är att Textilhögskolan ska flytta till Simonsland 2013. Fastighetsägaren Kanico, ser gärna att de nya hyresgästerna flyttar in redan 2012.

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.