Hjälpande hand för dementa

Ett demensteam och ett trygghetsboende skall underlätta för de demenssjuka i Borås och deras anhöriga.
Borås • Publicerad 5 februari 2008
Annica Gustavsson och Mia Moilanen står beredda att ge demenssjuka och deras anhöriga stöd.
Annica Gustavsson och Mia Moilanen står beredda att ge demenssjuka och deras anhöriga stöd.Foto: Tomas Karlsson

– Vi tror att behovet av hjälp är stort, säger Mia Moilanen, ansvarig för demensteamet.

Borås stad har fått 11,6 miljoner kronor i stimulanspengar från staten, en summa som skall användas för vård och omsorg om de äldre i samhället. Två av projekten är det nystartade demensteamet och trygghetsboendet på Sjöboklint som öppnar i mars.

Demensteamet är ett samarbete mellan kommunen och primärvården och sju personer, sjuksköterskor, sjukgymnast, omvårdnadspersonal och arbetsterapeuter kommer att arbeta i verksamheten.

Stöd och hjälp

Hit kan både den som drabbbas av demens och fortfarande bor kvar hemma men också anhöriga vända sig med frågor och få stöd och hjälp.

– Vi vill komma in i ett tidigt skede av sjukdomen, säger Mia Moilanen. Genom hembesök och kontakter skall vi finnas till hands.

–?Men vi vill inte bara komma i kontakt med dem som redan är demenssjuka utan också dem som har undringar kring sjukdomen. Det kan vara att man märker att en anhörig tappar minnet eller är förvirrad.

–?Vi vill också ha ett nära samarbete med läkarna i primärvården, säger hon och berättar att alla hembesök är kostnadsfria.

För dem som behöver avlastning skapas ett trygghetsboende på Sjöboklint. Här blir det sex platser som kan utnyttjas av alla i Borås. Det handlar om ett tillfälligt boende högst tio dygn, berättar Annica Gustavsson, ansvarig för verksamheten med åtta anställda.

– Hit kan man ringa om man behöver plats, ingen biståndsbedömning krävs och tanken är att man skall få plats inom ett dygn, berättar hon.

Verksamheten skall vara en avlastning för anhöriga, men också erbjuda meningsfulla aktiviteter för dem som vistas här.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.